Lehtimäen opistolla on parhaillaan arvovaltaisia vieraita, kun sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila saapui paikalle koko iltapäivän kestävälle vierailulle.
Ministeriä vierailulla isännöivät paitsi Lehtimäen opiston väki rehtori Eija Saarimaan ja Erityiskansanopiston Kannatusyhdistys Ry:n puheenjohtaja Jorma Kauppilan johdolla, myös Alajärven kaupungin johtajistoa kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, hallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäen ja valtuuston puheenjohtaja Markku Sillanpään johdolla.
Paikalla on myös opiston tärkeän rahoittajan, Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka.
Alajärven kaupungin osalta iltapäivän aikana tuodaan ministerin tietoon sote -ratkaisun haasteet reuna-alueilla.
Lisäksi esille nostetaan myös tieverkkoasiat peilaten sitä kaupungin kasvavan teollisuuden tarpeisiin.
Raimo Vistbacka puolestaan haluaa ministerin henkilökohtaisesti näkevän, millainen tilanne Lehtimäen opistolla on.
Tavoitteena on, että ministerivierailu, kuten sitä edeltänyt Vistbackan järjestämä RAY:n hallituksenkin vierailu opistolla edesauttaisi viimein myönteiseen maaliin kolmannen asumisyksikön rakentamisen opistolle.
Tuo asumisyksikkö olisi suunnattu nimen omaan autistisille henkilöille. Vistbackan toiveena on muutoinkin saada Lehtimäen opiston rahoituskuvio selkiytymään jossain vaiheessa kokonaisuutena.
Samalla asialla talon toiminnan esittelyssä ovat myös opiston edustajat. Autistisille henkilöille suunnattu asumisvalmennusyksikkö olisi tarpeen, koska nykyiset yksiköt eivät palvele heitä riittävän hyvin.
Yksikköä on kaavailtu 12 henkilölle, ja sen kustannukset olisivat noin kaksi miljoonaa.
Jorma Kauppila toteaa, että tärkein viesti ministerille kuitenkin on se, että hän lähdettyään muistaisi, että maassamme on perusopetuksen jälkeistä koulutusta tarjoavia yksikköjä, joista Lehtimäen opisto on ainoa valtakunnallinen vapaan sivistystyön kansanopisto, joka tarjoaa nämä palvelut vaikeavammaisille.
– Vierailullaan ministeri tapaa opiskelijoitamme, näkee miten monenlaista toimintaa tarjoamme. Meille rahoitusta tulee opetukseen opetus- ja kulttuuriministeriön kautta, mutta opiskelijamme tarvitsevat henkilökohtaisia avustajia, joihin rahoitus tulee sosiaali- ja terveysministeriön kautta, Kauppila kertoo.
Opiston opiskelijat ovatkin pitkälti niitä nuoria, jotka eivät suoraan pääse erityisammattikouluun, vaan tarvitsevat taidoissaan valmennusta. Toinen ryhmä ovat he, joiden opetuksessa tärkeä tavoite on opettaa valmiuksia itsenäiseen, hyvään elämään.
Aikuisopiskelijalinjalla taas täydennetään mahdollisesti talossa jo aikaisemmin opittuja taitoja, mutta myös opitaan ikääntymisen mukana tuomiin haasteisiin vastaamista.
Henkilökuntaa opistolla on 110 henkilöä ja opiskelijoita on niin paljon kuin voidaan ottaa, eli 90 pitkäaikaiskursseilla. Lisäksi päälle tulevat kesäkurssilaiset.