Alajärvellä vietettiin järjestyksessään kolmatta Etelä-Pohjanmaan Liiton Maakuntajuhlaa arvokkaissa tunnelmissa, olihan juhlapuhujaksi tapahtumaan saatu sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen totesi juhlan avaussanoissaan, miten nopeaa muutos on. Sote- ja maakuntauudistus ovat parhaillaan käynnissä, eivätkä muutokset varmasti lopu siihenkään.
– Toivotaan, että saamme näissä muutoksissa rakennettua toimivan, tasapuolisen ja kaikkia palvelevan sote- ja maakuntauudistuksen, Pöntinen sanoi.
Juhlapuheessaan ministeri Mattila kertoi sote -uudistuksen olevan menossa vauhdilla eteenpäin. Monta päätettävää asiaa ja yksityiskohtaa on kuitenkin vielä edessä ennen kuin uudistus on valmis. – Sittenkin muotoutuminen vielä jatkuu, ja lopultahan muutoksen tekevät ihmiset, ei mallit ja rakenteet.
Mattila on kiertänyt maakunnissa ja kuunnellut, mitä muutoksesta ajatellaan. – Olen saanut paljon tärkeää palautetta ja ideoita. Erityisen arvokasta on ollut tieto siitä, miten alueiden omat erityispiirteet koetaan vahvuutena ja miten niitä halutaan korostaa uudessa järjestelmässä.
– Millainen on tulevaisuuden kunta? Maakunta- ja sote -uudistus muuttavat kunnan roolia ja tehtäviä. Kunnille jää edelleen rooli ja vastuu hyvinvoinnin, elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjänä. Kunnat ovat edelleen ihmisten kotipaikkoja, niitä joihin kiinnytään ja tunnetaan omaksi.
– Maakunnille siirtyvät sote -palvelut ovat iso osa kuntien nykyistä toimintaa. Muutoksen tarve on kuitenkin hyvin tiedostettu ja jopa toivottu. Olen iloinen siitä ennakkoluulottomuudesta ja kehittämishalusta, jota olen monessa paikassa aistinut. Se on avain uudistuksen läpiviemiseen ja edellytys sille, että siitä tulee hyvä.
Mattila muistutti myös maakuntien roolin muutoksesta. Jatkossa maakuntavaltuustot päättävät maakunnan taloudesta ja toiminnasta. Maakunnalla on laaja päätösvalta esimerkiksi palvelujen tuotantorakenteen organisoimisessa.
– Millainen on etelä-pohjalaiseen sielunmaisemaan sopiva sotemalli? Voidaanko täällä tehdä vähän leviämmin ja komiammin?
- – Mielestäni kyllä. Rohkaisen siihen, että alueet hakevat omannäköisiään ratkaisuja, eikä malli voi jatkossakaan pysyä staattisena. Maakunnan tasolla voidaan reagoida nopeammin, kuin koko maan tasolla.
Seutukunnat tärkeitä
Yrittäjän puheenvuoron juhlassa käytti Mäkelä Alu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petri Mäkelä puhuen painavaa asiaa seutukuntien merkityksestä muutoksen keskellä.
– Sana tahto kuvaa mielestäni hyvin maakunnan yrittäjyyttä. Tahto tehdä omia asioita, omalla tavalla, saa ihmisen jättämään palkkatyön ja ryhtymään yrittäjäksi.
Mäkelä kiitti maakuntaa vahvoista verkostoista, seutukunnista joilla kullakin on oma vahvuutensa sekä painopistealueensa ja sitä kautta syntyvästä tasapainoisesta maakunnasta. – Meillä on seutukunnissa valtakunnallisesti merkittäviä osaamiskeskuksia. Seutukuntien selkeä rakenne ja elinvoimaisuus ovat vahvuuksiamme.
Suuria haasteitakin löytyy. Yleinen kehitys on väestön siirtyminen maakuntakeskuksiin ja jos palveluratkaisuilla seutukuntia heikennetään, tämä muuttoliike kiihtyy.
– On järjetön tilanne, mikäli työväki keskittämisen myötä muuttaa maakuntakeskukseen ja käy sieltä töissä seutukunnissa. Tässä häviäisivät kaikki, Mäkelä muistutti.
– Mikäli rakennamme yhdessä jotain sellaista, joka mahdollistaa seutukuntien kehittymisen omine vahvuuksineen, syntyy hyvinvoivien, tasapainoisten seutukuntien kautta vahva maakunta.
Mäkelä painotti, että näin koko maakunnan palvelurakenne pysyy terveenä, mikä on maakunnan elinvoimaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. – Jos yhdessä tätä tahdomme, voimme viedä koko maakuntaa eteenpäin!
Katri Yli-Erkkilä Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija
Kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja, Nelimarkkamuseon Elina Alkio ja Etelä-Pohjanmaan Liiton kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ilmari Ylä-Autio esittelivät kuulijoille Vuoden nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan 2016 kilpailun.
Kilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi neljän finalistin joukosta Seinäjoella asuvan Katri Yli-Erkkilän, joka oli vastasyntyneen lapsensa vuoksi estynyt saapumasta paikalle.
Yleisöäänestyksen voitti peräseinäjokelaissyntyinen Mervi Patala, joka palkittiin juhlassa.
Päätössanat juhlaan lausui Alajärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Sillanpää kiitoksin. Hän toivoi, että maakuntajuhlien perinne jatkuisi.
– Tulevaisuudessa teemme yhdessä yhä enemmän arkisia asioita, joten on syytä myös juhlia yhdessä, Sillanpää totesi. – Pidetään etelä-pohjalaiset yhtä ja lippu korkealla!
Musiikkia juhlassa esitti trumpetilla Annika Kivikangas, Maaria Rentola ja Karita Kallin. Lisäksi kuultiin Alajärven Korsukuoroa ja nähtiin Alavolin sirkusryhmä Gliden ilma-akrobatiaa.
Tuula Jokiaho