Tämänvuotinen Paloturvallisuusviikko polkaistiin käyntiin koko perheelle suunnatulla Päivä paloasemalla -tapahtumalla.
Mukana oli 366 paloasemaa eri puolilta maata, muiden muassa Evijärven, Karstulan, Kyyjärven, Lappajärven, ja Soinin paloasemat. Vimpelin paloasemalla pääsi esimerkiksi tutustumaan palokunnan kalustoon.
Kävijöitä Vimpelissä oli järjestäjien mukaan noin 150. Ensimmäiset tapahtumavieraat olivat paloasemalla heti tapahtuman alkamisaikaan eli aamukymmeneltä. Vimpelissä teemapäivää oli toteuttamassa kahdeksan sopimuspalomiestä.
Perheen pienimmille lupailtiin etukäteen jänniä juttuja. Niitä myös saatiin. Oli kaluston ja varusteiden esittelyä ja rastitehtäviä.
Tulipalon sammuttamistakin pääsi kokeilemaan. Paloasemalla ei ollut kuitenkaan tuli irti vaan vesiletkulla sai kokeilla, kaatuuko talopaloa kuvaava liekin kuva veden voimasta. Monelle pienelle tytölle ja pojalle oli myös elämys käydä sammutusauton hytissä.
Puuhaa ja asiaa
Yhdeksänvuotias Eetu Mattila ja nelivuotias pikkuveljensä Onni kiersivät monen muun lapsen tapaan suorittamassa rastitehtäviä. Sammutusauton hytissäkin oli jo käyty.
– Ihan hyvältä tuntui olla paloautossa, kertoi rekkakuskin uraa suunnitteleva nelivuotias Onni.
Rastitehtävien suorittamisen jälkeen kukin osallistuja sai pikkupalomiehen kunniakirjan.
Vimpelin paloaseman asemavastaava, palomies Jukka Siirilä kertoo, että Päivä paloasemalla -tapahtuman runko tulee Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöltä eli SPEK:iltä.
– Paikallisen tapahtuman järjestäjillä on aika lailla vapaat kädet tapahtuman toteutukseen. SPEK:iltä tulee 3–5 rastiehdotusta. Meillä rasteja on kolme, jonka lisäksi ohjelmassa on yleistä tutustumista.
Siirilän kokemuksen mukaan lapset pitävät sammuttamisesta sekä varusteisiin tutustumisesta ja niiden kokeilusta.
Paloturvallisuusviikko päättyy joulukuun ensimmäisenä Palovaroitinpäivään, jonka tavoitteena on herättää keskustelua ja innostaa ihmisiä ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan. Jukka Siirilä vinkkaakin, että palovaroittimen toimivuus kannattaa tarkistaa joka kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tarkistus tapahtuu painamalla palovaroittimen napista.
– Paristonvaihtopäivä kannattaa pitää kerran vuodessa. Palovaroittimet vaihdetaan kymmenen vuoden välein.
Virpi Poikelin