-4.1 C
Alajärvi
lauantai 23.11.2024
MAINOS
MAINOS

Meteoriittikeskus tarjoaa tietoa ja kokemuksia

Hotelli Kivitipun tiloihin uudistetun Meteoriittikeskuksen avajaisia vietettiin perjantaina.

Keskus tarjoaa mielenkiintoista katsottavaa, koettavaa ja opittavaa. Lappajärven rannalla sijaitsevaa keskusta halutaan kehittää edelleen sekä tutkimuksen että matkailun näkökulmista.

MAINOS

Meteoriittikeskuksen näyttelyissä voi tutustua muiden muassa Lappajärven syntyyn, kivi- ja mineraalinäyttelyyn, Järviseutu-Seuran laajaan kivi- ja mineraalikokoelmaan kuuluvaan meripihkaan sekä Taivaan ja maan välillä -näyttelyyn.

Kivitipun pohjakerroksessa sijaitsevassa keskuksessa on nähtävillä myös esimerkiksi pieni palanen Kuuta.

Geotiede tutuksi

Maamme ainoan Meteoriittikeskuksen avajaispuheen pitänyt professori Juha Karhu peilasi keskusta Lappajärven syntyhistoriaa nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. 1800-luvulla esitettiin ensimmäiset ajatukset siitä, että Lappajärvi on tulivuoren synnyttämä.

Martti Lehtinen osoitti vuonna 1976 ilmestyneessä englanninkielisessä väitöskirjassaan selkeästi meteoriittialkuperän Lappajärvellä.

Karhun mukaan keskuksella on suuri merkitys sekä geotieteiden näkökulmasta että esimerkiksi paikallisille koululaisille.

– Keskuksen avulla saadaan lisättyä nuoremman väen geotieteellistä ymmärrystä. Tulevaisuudessa täällä voisi olla Geopark.

Geoparkilla Karhu tarkoittaa kansainvälistä, vuonna 2000 perustettua geologisten kohteiden yhteisbrändiä. Geopark-verkosto on osa UNESCOn eli YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurirahaston toimintaa.

Helsingin yliopiston geologian ja mineralogian laitoksen professori Martti Lehtisen tutkimushuoneessa nuoret – ja miksei vähän vanhemmatkin kävijät – pääsevät mikroskooppien avulla näkemään kivien sisään ja tutustumaan kiviin tarkemmin sekä uudella tavalla.

Myös kokemuksia

Avajaisvieraiden nuorin, kahdeksanvuotias Otto Rantakangas piti näkemästään. Reippaan lappajärveläisen suosikki oli virtuaalinen esitys, jossa virtuaalilasien avulla saa katsoa meteoriitin törmäyshetken tai tutkailla, miltä Lappajärven rantamailla on näyttänyt päivä tai kolme sekuntia ennen törmäystä – tai törmäyksen jälkeen.

Lappajärveläisen Platonic Partnership -pelifirman kokemuslähtöinen esitys herätti uteliaisuutta myös vanhemmissa kävijöissä jonoksi asti.

– Ei pelottanut yhtään! Oli värikästä. Lasien avulla pystyi katsomaan ympärilleen: ylös, alas ja sivulle, tiivisti Otto Rantakangas kokemaansa.

Nuorimies on kiinnostunut kivistä. Otto on kerännyt kiviä kotipihaltaan.
– Kivissä kiinnostaa se, että niitä on erilaisia ja ne näyttävät hienoilta.

Jatkosuunnitelmia

Mikään unelma ei ole niin suuri, ettei sitä voisi toteuttaa. Keskusta rakentamassa olleen professori Heikki Mäkipään avajaisissa ilmaiseman ajatuksen siivin Nykälänniemessä edetään kohti tulevaisuutta. Keskuksen avulla alueelle halutaan työpaikkoja ja hyvinvointia.

Matkailun ja palveluiden saralle on luvassa konkreettisia toimia. Suunnitelmiin kuuluu muiden muassa alueella järjestettävä räätälöity matkailutuotekurssi Aisaparin rahoittamana.

– Perinteistä näyttelytoimintaa ei tule myöskään unohtaa. Teemme kiinteää yhteistyötä Luonnontieteen museon kanssa.

Tulevalle kesälle Mäkipää lupaa kansannäytepäiviä. Tuolloin keskukseen voi tuoda omat kiviaarteensa arvioitaviksi.

Meteoriittikeskus näyttelyineen on pysyvästi esillä Hotelli Kivitipussa.

Virpi Poikelin

Otto Rantakangas sukelsi virtuaalitodellisuuteen ihmettelemään meteoriitin iskeytymistä Lappajärvelle.


Meteoriittikeskuksessa on esillä kuunäyte NWA4733-172A.


Kärnäiitti on Etelä-Pohjanmaan maakuntakivi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät