Suuren surun keskellä on joskus vaikea sanoittaa tunteitaan. Sisimmässä on ikävä möykky, jolle ei löydy nimeä. Puhuminen helpottaisi, kun vain tietäisi mitä, miten ja kenelle puhua.
Pieni kyynel on surukirja ja runokirja, joka sanoittaa sitä, mitä ei saa sanotuksi. Kirjaa lukiessa voi tunnistaa samankaltaisia tunteita, joita kirjoittaja on kokenut. Kirja auttaa käsittelemään menetystä.
Runojen kirjoittaja Satu Hautamäki menetti rakkaan pikkuveljensä äkillisesti. Unettomina öinä tunteet purkautuivat sanoiksi, sanat riveiksi ja rivit runoiksi. Tunteet tulivat kättä pitkin paperille. Runot etenivät surutyön myötä, kuoleman hetkestä seuraavaan vuosipäivään saakka.
Kivuliasta, parantumatonta tautia itsekin sairastava Hautamäki toimii Parkinson-liiton kouluttamana vertaistukihenkilönä. Jouduttuaan jäämään työelämästä pois, on tämä työ tuonut sisältöä hänen elämäänsä. Myös läheiset ihmiset ovat tulleet entistä tärkeämmiksi.
”Runojen vahvuutena on aito ja välitön kokemus. Ne kuvailevat surevan ihmisen mielenmaisemaa välillä selostajan ja toisinaan kiteyttäjän näkökulmasta”, kirjoittaa Kauhavan kirkkoherra Jyrki Jormakka. Hän käsittelee laajassa esipuheessaan surua papin työnsä sekä professori Johan Cullbergin kriisiteorian pohjalta.
Pieni kyynel julkistettiin Kauhavalla Mäenpään kylätalolla 24.2. seurojen muodossa. Tilaisuuden juonsi kirkkovaltuutettu Simo Aaramaa, joka myös vetää Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosastoa.
Mielenkiintoisessa puheenvuorossaan Satu Hautamäen veli, professori Tapani Ristaniemi käsitteli Raamatun valossa ihmisen erämaakokemusta, jota usein on vaikea sanoittaa. Sisarensa runojen pohjalta Ristaniemi kuvaili myös ilon ja surun suhdetta.
– Ilo ja suru saavat molemmat aikaan kyyneleen. Ilon ja surun välinen kamppailu ihmisenmielessä voisi olla pohjimmiltaan elämän tarkoituksen pohtimista. Vaikka kyynelten syntymekanismia ei täysin tunneta, tutkijat ovat yleisesti sitä mieltä, että itku auttaa ihmistä uuteen tilanteeseen sopeutumisessa, professori Ristaniemi valotti.
Kirkkoherra Jyrki Jormakka puolestaan kuvaili runoilijan persoonallisuutta ja kirjan syntyvaiheita. Papin tehtävistään käsin hän kokee katsovansa kirjaa monen surevan silmin. Runot ovat henkilökohtaisia ja koskettavia. Tärkeä on myös runoista välittyvä usko.
– Kirjan ajatukset Jumalasta eivät julista. Ne tulevat vierelle, ovat rauhassa siinä, koskettavat, suostuvat ja etsivät lohdutusta, kirkkoherra Jormakka kiteytti.
Puheiden lomassa esiintyivät laulavat sisarukset Eevi, Elsa ja Inkeri Mantela. Herkkä sointi ja koskettavat sanat täydensivät hienosti juhlaa. Mielenkiintoisen lisän tilaisuuteen toi Satu Hautamäen ystävä Virpi Koistinen, joka myös sairastaa Parkinsonin tautia. Rehevällä Savon murteella hän kertoi yhteisistä hetkistä ystävänsä kanssa.
Satu Hautamäki ei kirjoittanut runoja julkaisua varten, vaan työstääkseen omaa suruaan. Pieni kyynel kirjaan runot on toimittanut Hannele Kihlman, jonka toiminimi HK Media-apu on kirjan kustantaja. Kirjan sisältöä, kuvitusta ja ulkoasua Kihlman suunnitteli yhdessä Jyrki Jormakan ja Simo Aaramaan kanssa, jonka vastuulla on myös kirjan myynti.
Runojen lisäksi kirjassa on otteita psalmeista sekä runsaasti elämänmakuisia kuvia. Kovakantinen, 96-sivuinen kirja on kaunis lahjakirja, A5 kokoisena se on helppo lähettää myös postitse. Kirjaa on saatavilla mm. hyvin varustetuista kirjakaupoista ja S-marketeista.