Upea kesäsää kruunasi kevätkylvöjen siunauksen maatalousyhtymä Laakson tilalla Vimpelin Sahissa. Lämmintä oli reilusti yli 20 astetta ja tuuli oli lennähtänyt muille maille.
– Ei ole ennen ollut tällaista ilmaa kylvöjen siunauksessa, ihasteli kirkkoherra Ilkka Lehto.
Lehto luki psalmin 126, jossa kylvetään kyynelin ja leikataan riemuiten. Toinen Raamatun kohta oli Paavalin ensimmäisen korinttolaiskirjeen luku 3. Siinä sanotaan, ettei kasvu ole vain ihmisen työn tulosta, vaan kasvun antaa Jumala. Apostoli Paavali vertaa Jumalan valtakunnan työtä kylvötyöhön: ihmiset ovat kylväjinä ja kastelijoina Jumalan työtovereita.
Lehto totesi, että ihminen tarvitsee Jumalan siunausta kahdella tavalla.
– Me tarvitsemme jokapäiväistä leipää ruumiille ja Jumalan sanan leipää sielulle. Vain Hän voi antaa sanansa kylvölle kasvun.
Jumalan sanan tarkoitus on saada ihminen uskomaan, pelastumaan ja saamaan ikuisen elämän.
– Jumala on korjannut, minkä me olemme rikkoneet. Hän on uudistanut, minkä me olemme turmelleet, sanoi Lehto ja kehotti uskomaan Hänen nimessään ja veressään kaikki synnit anteeksi.
Yli 300-vuotias tila
Kylvöjen siunaukseen oli kokoontunut parisenkymmentä ihmistä. Kirkkoherran puheen lomassa laulettiin kylvö- ja kevätaiheisia virsiä, ja lopuksi juotiin kahvit pikkuherkkujen kera.
Rekvisiittana kylvöjen siunauksessa oli siemenperunaa.
– Siihen aikaan, kun Vimpelissä vielä oli perunatehdas, kylvimme paljonkin perunaa. Nykyään emme viljele sitä enää isommin. Näihin rantapeltoihin tulee kauraa ja ohraa. Osa menee myyntiin, osa omille lehmille, maatalousyhtymä Laakson emäntä Marja-Leena Laakso kertoi.
Tilalla on 35 lypsylehmää, ja Marja-Leena osallistuu navettatöihin sen minkä päivätöiltään ja tehtäviltään mm. kunnanhallituksen puheenjohtajana ehtii. Hän omistaa yhtymästä puolet yhdessä miehensä Jarmo Laakson kanssa. Toisen puoliskon omistaa nuori isäntä Tomi Laakso.
Laakson tilalla on pitkät perinteet.
– Perustamisvuosi on sama kuin naapurissa Toivolan viirissä näkyy eli 1695, Tomi Laakso totesi.
Tilanhoidon lisäksi Tomi urakoi talvisin lumitöissä ja kesäisin Evijärvellä rehunteossa.
Anne Savela