Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) on valinnut Vuoden sopimuspalokunnaksi Lappajärven palokunnan, joka on Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokunta. Valintaansa SSPL perustelee muiden muassa palokunnan suurella henkilömäärällä, kyvyllä huolehtia useammasta pelastustehtävästä samanaikaisesti, ammattimaisella otteella toimimisella, aktiivisella talkoo- ja varainkeruutoiminnalla sekä hyvillä suhteilla ja arvostuksella kunnan suuntaan. Vuoden sopimuspalokunta on valittu 16 kertaa eli vuodesta 2003 lähtien.
Tämänvuotisella valinnallaan Suomen Sopimuspalokuntien Liitto haluaa tukea ja kannustaa sopimuspalokuntatoimintaa ja myös tehdä tunnetuksi VPK- ja muita palokuntayhdistyksiä. Kunniamaininta on tunnustus niin hälytys- kuin yhdistystoimintaan osallistuville jäsenille kuin myös asemalla työskenteleville ammattipalomiehille. Tämänvuotisella kunniamaininnalla halutaan lisäksi korostaa hyvin toimivan, oman alueensa kaikkiin hälytystehtäviin osallistuvan henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokunnan merkitystä pelastustoimelle.
Kunniamaininnan Lappajärven paloasemalla pidettävässä tilaisuudessa luovuttaa SSPL:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas yhdessä liiton toiminnanjohtajan, Isto Kujalan kanssa. Rantakangas kertoo liiton haluavan vaikuttaa siihen, että sopimuspalokuntatoiminta tunnetaan ja että siitä käytetään oikeita käsitteitä.
– Pelastustoimen kolmannen sektorin käsitteet ovat pelastustoimen strategian mukaisesti sopimuspalokuntatoiminta ja pelastustoimen vapaaehtoistoiminta.
Monta pitkäaikaista toimijaa
Tämänvuotisen tunnustuspalkinnon saaneen Lappajärven Palomiesyhdistys ry:n perustava kokous pidettiin 7.8.1986. Yhdistysrekisteriin yhdistys merkittiin vuonna 1987 ja 30-vuotisjuhlaa vietettiin viime syksynä. Yhdistyksen perustavassa kokouksessa olivat mukana Jorma Virtanen, Hannu Övermark, Reijo Keto, Jouko Perälä, Jarkko Rannisto, Pasi Olli, Lasse Nahkala, Kimmo Savola, Esa Olli, Hannu Oksa, Samuli Savola, Jari Annola ja Anssi Nahkala. Puheenjohtajan tehtävät kuluvan vuoden alusta Joona Övermarkilta saanut Jussi Huhtinen kertoo, että moni perustajajäsen on mukana operatiivisessa toiminnassa tai mukana yhdistyksen toiminnassa. Yhdistyksen tehtävänä on valvoa jäsentensä etuja ja toimia operatiivisen toiminnan tukena.
Tällä hetkellä Lappajärven Palomiesyhdistyksessä on 66 jäsentä, joista 38 on sopimuspalokuntalaista. Hälytysosastoon kuuluvien keski-ikä on hieman alle 30 vuotta. Toiminnassa on Jussi Huhtisen mukaan mukana sopivasti nuorempia sekä konkareita, jotka omalla kovalla kokemuksellaan ovat suuressa roolissa. Palkitsemisen perusteluissa mainitaan, että suuren sopimuspalokuntalaisten määrän ansiosta hälytysosastolla on kyky huolehtia useammasta pelastustehtävästä samanaikaisesti.
Jussi Huhtinen muistelee viime kesää ja markkinoiden aikaa, jolloin 12 Lappajärven sopimuspalokuntalaista oli järvellä suorittamassa pitkäkestoista tehtävää. Palomiesyhdistyksellä oli ensiapupäivystys ja naisosastolla oma kioskinsa markkinoilla. Naisosasto hoiti myös muonitustehtävää järvellä tehtävää suorittamassa olleille. Ensiapupäivystyksen vuoronvaihdon aikaan tuli hälytys Evijärven ja Lappajärven välillä olevasta maastopalosta.
– Saimme vielä kuusi miestä paloasemalle ja lähdimme evijärveläisten avuksi sammuttamaan maastopaloa. Vaikka monessa paikassa tapahtui samaan aikaan, pystyimme organisoimaan tehtävät hyvin.
Palkitun palokunnan toiminnan erityispiirteisiin ja hälytystehtäviin vaikuttaa Lappajärvi, jossa on varauduttu toimimaan niin kahdella veneellä kuin ilmatyynyaluksellakin. Lisäksi käytettävissä on sammutusauto, säiliöauto, ensivaste- ja miehistönkuljetusauto, kaksi johtoautoa, moottorikelkka, vesijetti ja mönkijä. Kaluston omistaa Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos.
Maassamme on 709 sopimushenkilöstöön perustuvaa palokuntaa, joissa toimii 13 400 hälytyskelpoista palokuntalaista. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustoiminnasta alueella, joka kattaa noin 90 prosenttia Suomen pinta-alasta. Sopimuspalokunnat osallistuvat noin 50 prosenttiin vuosittaisista pelastustoimen hälytystehtävistä. Vuositasolla Lappajärven paloasemalta lähdetään noin sataan hälytystehtävään. Viime vuonna ja vuonna 2015 tehtäviä oli 116, toissa vuonna 115. Perjantaihin mennessä tehtäviä on ollut 78 tämän vuoden puolella.
Uravalinta harrastuksen kautta
Jussi Huhtisella on ollut työsuhde Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen kanssa vuodesta 2007 eli tuolloin alkoi hänen sopimuspalomiehen uransa. Hän liittyi samana vuonna Lappajärven Palomiesyhdistykseen. Sysäyksen vapaapalokuntatoimintaan hän sai isältään.
– Luokallani oli kavereita mukana palokunnan nuorisotoiminnassa, josta minäkin olen tämän toiminnan aloittanut pienenä poikana. Suurin rooli on ollut varmaan Övermarkin Hannulla, joka sanoi, että nyt mukaan toimintaan. Palokuntatoiminnasta on muodostunut itselleni elämäntapa. Äitini ja vaimoni toimivat naisosastossa ja isä palomiesyhdistyksessä aktiivisena jäsenenä.
Moni entinen palokuntanuori on kouluttautunut pelastajaksi, poliisiksi tai terveydenhuoltoalan ammatteihin. Niin myös Jussi Huhtinen, joka opiskelee toista vuotta perustason ensihoitajaksi Seinäjoella. Hän on työskennellyt kahtena kesänä vs. palomiehenä Alajärven paloasemalla. Viimeisin viransijaisuus päättyi perjantaina.
Virpi Poikelin