0.5 C
Alajärvi
keskiviikko 27.11.2024
MAINOS
MAINOS

Kannattaa matkustaa kauas, jotta voi tulla takaisin

Kotiin palaaminen matkalla saadut opit mukana on iso juttu kenelle tahansa, mutta ennen muuta aikuisuuteen valmistautuvalle nuorelle.

Hanhisalon perheestä Alajärveltä on maailmalle matkattu monesti, mutta aina on palattu takaisin. – Isäni isovanhemmat olivat molemmat Amerikan kävijöitä, he taisivat siellä tavatakin, kertoo Timo Hanhisalo, joka itse aikanaan lähti opiskelijavaihtoon Yhdysvaltoihin Etelä-Carolinaan.

MAINOS
Susanna ja Timo Hanhisalon tytär Beata on parhaillaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa ja poika Niklas opiskelee oikeustiedettä ulkomailla. Hoivattavana on kuitenkin 7 -vuotias toyvillakoira Jusu ja ajallaan lapsetkin varmasti taas palaavat kotiseudulleen monta oppia ja kontaktia rikkaampina.

Nyt Yhdysvalloissa on Timon ja hänen vaimonsa Susannan tytär Beata ja häntä ennen samaa tietä kulki myös perheen poika Niklas.

Uusia mahdollisuuksia

Timo ja Susanna ovat kumpainenkin käyneet jo nuorina ulkomailla kieltä oppimassa. Eipä siis ihme, että Timo kiinnostui mahdollisuudesta lähteä vaihto-oppilaaksi ja suuntasi valtameren taakse lukioikäisenä.

– Se vuosi avasi ovia ja antoi mahdollisuuksia, Timo kertoo ja toteaa, että hienoa oli nähdä ihmisten olevan aivan samanlaisia, ollaanpa missä tahansa.

Susanna ja Timo ovat mielellään päästäneet myös omat lapsensa maailmalle hankkimaan taitoja, kokemuksia ja kontakteja, joita elämän rakentamiseen tarvitaan.

Susanna myöntää että nuoren lähtiessä vaihtoon on äidin sydämessä myös haikeutta, sillä takaisin ei tule sama poika tai tyttö, jonka matkaan laittaa. Samalla kuitenkin saa kokea suurta tyytyväisyyttä nähdessään, miten paljon vaihtovuosi nuorta kasvattaa elämässä eteenpäin.

Perheen poika Niklas oli vaihdossa Yhdysvalloissa Texasissa San Antoniossa vuosina 2015-2016. Niklas palasi kotiin, kirjoitti ylioppilaaksi Alajärven lukiosta ja on nyt ulkomailla yliopistossa oikeustiedettä opiskelemassa.

Hanhisalojen poika Niklas oli vaihdossa Yhdysvalloissa Texasissa San Antoniossa vuosina 2015-2016. Tässä Niklas amerikkalaisessa Jalkapallovarustuksessa.

Beata lähti vaihtoon elokuussa ja viettää New Yorkin osavaltiossa Marion -nimisessä kaupungissa kuluvan lukuvuoden.

Ihan noin vain ei Beatan lähtö Yhdysvaltoihin toteutunut. Valmiiseen pöytään ei päässyt Niklaskaan, eikä aikanaan nuorten isä Timo.

– Periaate on se, että kun nuoret vaihtoon haluavat, he saavat itse selvittää tarvittavat asiat. Se valmentaa heitä tulevaan, sillä hoidettavia asioita on paljon, Hanhisalot kertovat.

Sekä Niklas että Beata ovat lähteneet vaihtoon AFS -järjestön kautta. Kyseessä on kansainvälinen voittoa tavoittelematon vapaaehtoistoimintaan perustuva vaihto-oppilasjärjestö.

Muutto toiselle puolen maailmaa on iso juttu nuorelle, jonka kaverit jää lähdön myötä taakse. Kaikkea uutta tulee kuitenkin tilalle.

– Suosittelemme vaihtoon lähtemistä jokaiselle nuorelle, jolla on siihen intoa ja halua, mutta pakolla ei kannata lähteä, Timo sanoo ja muistuttaa, että Lakeuksilta on lähdetty Amerikkaan jo kauan.
Se, että maailmalle on lähdetty ja tultu takaisin monta tietoa, taitoa ja kontaktia rikkaampana, on ollut tärkeä asia koko suomalaisen yhteiskunnan kehittymisen kannalta.

Beata Hanhisalon isäntäperhe toivotti hänet lämmöllä tervetulleeksi luokseen.

Home Coming Queen!

Beata Hanhisalo on jo ehtinyt asettua isäntäperheeseensä, josta löytyvät herra Williams Steven ja rouva Williams Kimberly ja hostsiskot Karoline (17), Kelly (18) ja Hanna (22).

Perheellä on 800 hehtaarin maatila, joka on ollut samalla suvulla jo 90 vuoden ajan. Yrityksessä viljellään mm. maissia, omenoita ja kurpitsaa ja tuotanto pakataan ja myydään alueen vähittäisliikkeisiin.

– Kyseessä on perheyritys, kuten meilläkin, joten Beatan sai päästää matkaan luottavaisin mielin, Timo ja Susanna toteavat. Toki perheet tutustuivat toisiinsa muutoinkin ennakkoon ja tarkoitus on käydä myös vierailulla.

Beata on sopeutunut hyvin uuteen High Schooliinsa, jossa myös jalkapalloharrastus on jatkunut. Aikaisemmin Lapuan Virkiässä futista pelannut Beata pelaa nyt koulun joukkueessa. Harjoittelu otetaan tosissaan, sillä treenit koulupäivän jälkeen ovat kolmituntisia!

Beata ja Karoline elävät tämän lukuvuoden ajan sisaruksina!

– Olen ollut täällä nyt kolme kuukautta ja aika on kulunut nopeasti. Isoin yllätys täällä on ollut se, kuinka kiireistä arki on ja kuinka iso osa elämää urheilu on täällä, Beata kertoo.
Beata on myös valittu High Schoolissaan Home Coming Queeniksi!

Homecoming järjestetään koulussa kerran vuodessa ja se on jalkapallokauden kohokohtia. Viikkoa ennen sitä järjestetään koulun oppilaiden kesken äänestys, ketkä ovat Homecoming Queen ja King.

– Homecoming on vähän erilainen joka koulussa. Meidän koulussa järjestettiin teemaviikko ennen Homecoming -päivää. Joka päivälle oli oma asukoodi, jonka mukaan pukeuduttiin.

– Homecoming -päivänä pelattiin tyttöjen jalkapallon Varsity -joukkueen ja poikien Varsity -joukkueen viimeinen kotipeli. Pelien jälkeen kruunattiin Homecoming Queen ja Homecoming King.

Senior-kuva Beatasta, joka menee hänen koulunsa vuosikirjaan.

Homecoming Queeniksi valittiin Beata ja Homecoming Kingiksi tanskalainen vaihto-oppilas Jonathan Binau. – Olimme tästä innoissamme, sillä emme kumpikaan osanneet odottaa, että meitä äänestettäisiin!

Tavoitteekseen kuluvalle kouluvuodelle Beata listaa englannin kielen kehittämisen, tutustumisen mahdollisimman moneen uuteen ihmiseen ja amerikkalaisesta elämäntyylistä nauttimisen. – Haluan myös oppia lisää itsestäni ja päästä lähemmäksi unelmaani opiskella lääketiedettä yliopistossa.

– Olen saanut kokea täällä jo ihan älyttömän paljon uusia asioita ja olen kiitollinen siitä. Toivon, että saan vielä matkustaa New Yorkin osavaltion sisällä, sillä rakastan tätä osavaltiota. Mutta olen avoimin mielin kaikille uusille kokemuksille.

Beata toivoo, että hän on tämän vuoden jälkeen saavuttanut todella hyvän englannin kielen taidon sekä taitoja selvitä yksin minne ikinä meneekään.

– Suurin oppi mitä olen saanut on varmaankin se, että saavuttaakseen jotain on annettava kaikkensa. Unelma ilman suunnitelmaa ja työtä ei ole unelma, vaan pelkkä toive.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät