-6.9 C
Alajärvi
lauantai 23.11.2024
MAINOS
MAINOS

Exoskeletoneista apua työn kuormittavuuden hallintaan – Mäkelä Alu Oy aloittanut koekäytön

Vaikka työtehtävät teollisuudessa ovat muuttuneet paljon viime vuosikymmeninä, niin edelleen sillä, kuten vaikkapa myös sote-alalla, tehdään hyvin paljon fyysisesti raskaita työtehtäviä.

Nämä aiheuttavat tekijöilleen tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka heijastuvat työnantajille sairaslomina ja jopa työtapaturmina.

MAINOS

Vastauksen haasteeseen voi antaa Meditas Oy, joka toimii robotiikan ja exoskeletonin parissa.

– Exoskeletonit ovat päälle puettavia ”luurankoja”, jotka antavat työntekijöille lisävoimaa tai keventävät fyysistä kuormitusta raskaissa työtehtävissä. Exoskeletoneja on moottoreilla ja ilman, lisäksi on myös nostopukuja, kertoo toimitusjohtaja Minna Laine Meditas Oy:stä.

Minnan kiinnostus alaan on syntynyt siitä, että hän on jo kauan analysoinut työn kuormittumista ja aikaisemmassa työssään hän koulutti asiantuntijoita käyttämään erilaisia lääkinnällisiä laitteita, jotka parantavat ihmisten terveyttä. Terveysalan tekniikka kehittyy jatkuvasti ja kun hän perusti oman yrityksensä 2016, hän näki robotiikan vahvan tulon Euroopassa.

Paljon käsillä ylöspäin työtä tekeville, esimerkiksi sähköasentajille tai maalareille, tehtiin Hollannissa innovaatio tukirangasta.

Niinpä vuonna 2019 Meditas Oy järjesti aiheesta seminaarin Porissa, johon mukaan tuli tämä hollantilainen valmistaja ja suomalaisia teollisuusalan yrittäjiä. Palaute oli positiivista.

Pian tämän jälkeen exoskeletonit saapuivat työpaikoille joihinkin tehtaisiin. Ne ovat herättäneet suurta mielenkiintoa ja nyt päällä on todellinen buumi. – Viimein on huomattu, että työtä on mahdollista keventää myös tällä tavoin, Minna kertoo.

Parhaimmillaan nämä erilaiset, kunkin työtehtävän kuormittavuutta vähentävät ulkoiset tukikehikot ovat, kun niitä päästään käyttämään terveillä työikäisillä. Ennaltaehkäisevä käyttö on aina parasta.
Pitkän aikavälin tutkimusta näytöistä ei vielä ole, onhan ensimmäiset otettu käyttöön Suomessa pari vuotta sitten ja Euroopassakin vain vähän aikaisemmin. Työterveyslaitos tekee parhaillaan tutkimusta yhdestä exoskeletonista, joka keventää yläkäsityöskentelyä.

TTL:n Erikoistutkija Satu Mänttärin mukaan jo nyt tuloksista voidaan sanoa, että exoskeletonit keventävät työvaiheita ja niistä on hyötyä. He julkaisevat tutkimuksen loppukesästä.

– Exoskeletoneista on tehty muutamia opinnäytetöitäkin ja tuloksina mm. yösärkyjen vähenemistä.

Mäkelä Alu edelläkävijänä

Mäkelä Alu on yksi aktiivisista edelläkävijöistä sen lähtiessä vuoden alussa miettimään uusia keinoja tuki- ja liikuntaelinoireisiin.

Mäkelä Alu on yksi aktiivisista edelläkävijöistä sen lähtiessä vuoden alussa miettimään uusia keinoja tuki- ja liikuntaelinoireisiin.

– Olen vieraillut tehtaassa useamman kerran ja yhdessä työsuojelupäällikkö, EHS koordinaattori Sanna Moilasen kanssa olemme miettineet exoskeletonien mahdollisuuksia työn keventämiseen Mäkelä Alulla.

Alustavat kokeilut olivat niin positiivisia, että yritys päätti laajentaa kokeilua usealle osastolle. Fyysisesti raskaissa töissä sairauspoissaolot ovat yleisiä ja erilaisia tapaturmiakin työssä tapahtuu.

– Yrityksen johdosta ja työsuojeluorganisaatiosta tuli vinkkiä exoskeletoneista ja asia lähti ripeästi käyntiin, Sanna Moilanen sanoo.

– Tehtaassa tehdään raskaita töitä, eikä kaikkia tehtäviä voida keventää muilla tavoin. Pyysimme siksi esittelyä exoskeletoneista ja saimme niille mahtavan vastaanoton työntekijöiltä.

Sanna kertoo, että ensimmäisenä exoskeletonit otettiin käyttöön kehystämöosastolla, jossa nostellaan puristustyökaluja. Se on erityisesti selälle kovaa hommaa. Sen jälkeen vuorossa olivat pintakäsittelyosastot ja pakkaamo, joissa tehdään toistotyötä.

Kommentit nostopuvusta ovat olleet positiivisia, jotkut työntekijät ovat huomanneet muutoksen heti pukiessaan sen päälle. Tavoitteena onkin, että exoskeletonin saa jatkossa käyttöönsä jokainen työntekijä, jonka työtehtävässä siitä on hyötyä ja joka sen haluaa.

Myös Voikkaalle Mäkelä Alun toiselle pintakäsittelylaitokselle exoskeletonit ovat tulossa kokeiluun.
Mäkelä Alulla käytössä olevat exoskeletonit ovat mukavia käyttää ja pian monet työntekijät pukevat ne vuoron aluksi työvaatteiden ylle ja alun totuttelun jälkeen pitävät kenties koko päivän.

Hinnaltaan nämä ilman moottoria olevat exoskeletonit ovat noin 800 euroa kappale. Moottorilla varustetun robottihanskan hinta on 6000 euron tietämillä ja monenlaista tuotetta on valittavissa tältä väliltä eri tehtäviin.

– Investointeina nämä ovat sellaisia, että mikäli niiden avulla voidaan ennaltaehkäistä yksikin tuki- ja liikuntaelinvamma, keventää työntekoa niin, että töiden jälkeen riittää energiaa myös vapaa-ajalla ja toki myös parantaa työn sujuvuutta, niin harva investointi on yhtä kannattava, toteaa Mäkelä Alun hallituksen puheenjohtaja Petri Mäkelä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät