Järviseudun Pallokerho, tutummin JPK, täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Ulkojäille 1996 perustetun seuran tavoitteena oli alusta pitäen kehittää koko alueen jääkiekkoilua. Tässä tavoitteessa on myös onnistuttu, sillä tänä päivänä JPK liikuttaa jäillä lähes 200 kiekkoilijaa ja seuran toiminta on sillä tasolla, että jos nuoren muut edellytykset huipulle pääsemiseen ovat kunnossa, se ei jää kiinni kasvattajaseurasta.
Kasvattajaseuran roolista kirkkaimpana esimerkkinä on luonnollisesti Otto Latvala, mutta myös nuoremmissa, 05 ja 06 syntyneissä tytöissä ja pojissa on nousevia tähtiä esikuviksi nuoremmille harrastajille. Esimerkkinä heistä nuorten maajoukkuetason pelaajat Eemeli Kantanen ja Elias Hautamäki sekä alle 18 -vuotiaiden MM-kisapaikasta kamppailevat Sofia Kari ja Aino Krook ja maajoukkue-leiritykseen juuri valittu Nella Korpela.
– Emme kuitenkaan toimi vain niitä varten, joista mahdollisesti tulee huippupelaajia, vaan tärkeintä on tarjota mukava harrastusmahdollisuus ja tapa liikkua jokaiselle lapselle ja nuorelle. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys on JPK:n juttu, toteaa valmennuspäällikkö Jussi Virtanen.
JPK on vuosien varrella noussut koko alueella tärkeäksi kasvattajaseuraksi. Toimintaa pyöritetään kymmenisen vuotta sitten valmistuneessa jäähallissa, jonka omistajana on erillinen jäähalliyhtiö, mutta JPK on sen tärkein käyttäjäryhmä.
JPK:n edustusjoukkue pelaa kolmosdivarissa ja nuoremmissa sarjoissa joukkueita löytyy väliltä U9-U19 kaikkiaan yhdeksän kappaletta.
– Saimme tälle kaudelle myös U19 joukkueen, mistä pisteet täytyy antaa pelaajille itselleen. He olivat asiassa keväällä vahvassa roolissa sopien, että joukkue tälle kaudelle saatiin kasaan, Virtanen kiittää.
Nuorimmat U9 pelaajat ovat 7-8 vuotiaita. Varsinaisten joukkueiden lisäksi, ehkäpä sitä tärkeintä toimintaa, on luistelu- ja kiekkokoulussa, jossa jopa 4-5 vuotiaat lapset oppivat luistelun ja kiekkoilun saloja hauskoissa viikoittaisissa treeneissä.
Tänä syksynä kiekkokouluun rynnisti tuplaten lapsia viimevuotiseen verrattuna. Liekö innostuksen syynä se, että viime vuonna harrastaminen oli hankalaa koronatilanteen vuoksi vai se, että JPK päätti juhlavuotensa kunniaksi tarjota luistelu- ja kiekkokoulun 25 euron hinnalla?
Kiekkokoulun yhteydessä pyörii myös erillinen tyttöryhmä, jossa on kaksi vetäjää. Tyttöjä houkutellaan lajin pariin monin eri tavoin ja tälle vuodelle on vielä luvassa toinenkin tyttöjen tutustumispäivä syksyisen lisäksi!
Kiekkoilusta kiinnostuneiden tyttöjen ei kannatakaan epäröidä JPK:n riveihin astumista, sillä Virtanen lupaa, että myös tytöille järjestetään aina mielekäs paikka päästä peliin mukaan. Monia tyttöjä pelaa JPK:n joukkueissa ja lahjakkaita tyttöpelaajia on myös siirtynyt Team Kuortaneen riveihin tavoitteelliseen valmennukseen.
– Viime kaudelle oli suunnitelmissa myös oma U10 tyttöjoukkue, mutta korona sotki suunnitelmat. Jos tulijoita on, niin tytöille järjestetään jatkossakin omia joukkueita, Virtanen lupaa.
Aikuisilla naisilla on oma muijakiekko -ryhmänsä, johon joka vuosi on tullut mukaan myös aivan aloittelijoita. Naiset eivät pelaa sarjaa, vaan harrastekiekkoa. Miehillä vastaavaa harrastekiekkoryhmää ei JPK:lla ole viime vuosina ollut, mutta sellainenkin mielellään järjestetään, jos innokkuutta löytyy.
Vaikka JPK on vahva ja hyvä kasvattajaseura, se ei tarkoita sitä, etteikö harrastaminen, yhteisöllisyys ja mukava yhdessäolo olisi kuitenkin se tärkein asia.
– Yhdessä tekeminen on toiminnassamme leimallista. Kun lapsi pelaa, harrastuksesta tulee pian koko perheen yhteinen.
– Meille jokainen harrastaja ja pelaaja on yhtä tärkeä, vaikka jokaisesta ei tulekaan huippupelaajaa. Yhteisöllisyyden ja ihan jo lapsen liikkumisen kannalta toiminta on merkityksellistä, Virtanen sanoo ja toivoo, että seurayhteistyötä olisi vielä nykyistäkin enemmän. On kaikkien yhteinen asia saada lapset liikkumaan ja tukea heidän mahdollisuuksiaan siihen.
Harrastajamäärissä JPK:ssa ollaan nyt suunnilleen samoissa luvuissa, kuin ennen koronaa, mutta takana on haasteellinen vuosi. Muutama aktiivipelaaja lopetti harrastuksensa viime talven aikana, mutta isommin tilanne näkyi aloittavassa ikäluokassa ja se heijastuu toimintaan edelleen eniten.
– U9 ikäluokka on meillä nyt pieni juuri tästä syystä. Kaikki uudet harrastajat ovat meille tervetulleita edelleen myös kesken kauden, Virtanen kertoo.
JPK:ta kolmessa sukupolvessa
Kun Järviseudun Pallokerho JPK perustettiin 25 vuotta sitten, yksi sen ensimmäisistä toimijoista oli vimpeliläinen Kullervo Kataja. Oma jääkiekkoura Järviseudun Kiekossa oli mieheltä tuolloin jo takana, mutta innolla hän oli mukana valmennusringissä valmentaen joukkuetta, jossa tuolloin 12-vuotias poikansa Tuomas pelasi.
JPK perustettiin Vedon ja Lätkä AA:n junioritoiminnan yhdistyessä. Pelit ja harjoitukset pelattiin ulkojäillä ja menestys oli kovaa. – Tuomas oli mukana voittamassa JPK:ssa luonnonjääsarjojen SM-pronssia ja hopeaa, Kullervo muistelee.
Kullervo, kuten Tuomaskin, olivat maalivahteja. Kullervo kävi myös maalivahtivalmennuskurssit, mutta kun Tuomas täytti 18 ja pelaaminen jäi, Kullervokin lopetti valmennuksen.
Aika kuitenkin kulki eteenpäin ja tällä hetkellä sekä Tuomas että Kullervo ovat jälleen tuttu näky jäähallilla JPK:n treeneissä. Tuomaksen tytär Minttu on nyt 12-vuotias ja aloittanut oman peliuransa nelivuotiaana kiekkokoulussa. Nyt Minttu on JPK:n U13AAA -joukkueessa maalivahtina.
Joukkueessa on kaikkiaan viisi tyttöä, osa Soinista, Karstulasta, Alajärveltä ja Minttu Vimpelistä. Myös Mintun pikkuveljet Tomi, 10, ja Mikael, 8, pelaavat joukkueissa ja viisivuotias Toivo on luistelukoulussa.
Joka ilta on jotkut treenit ja viikonloppuisin on pelit, Kullervo kertoo ja sanoo, että niinpä hänkin on jälleen löytänyt itsensä jäähallilta. Tuomaksen perhe asuu lähellä lasten isovanhempia ja lasten kuljettaminen treeneihin on vuoroin Kullervon ja välillä jommankumman vanhemman tehtävänä.
Minttu on omalla pelaajaurallaan vahvasti jatkamassa sukunsa perinnettä maalissa. – Olin ensin kaksi vuotta kenttäpelaajana, mutta sitten kerran saimme kokeilla eri paikkoja kentällä ja pääsin maaliin. Tykkäsin siitä niin paljon, että kysyin, voisinko alkaa maalivahdiksi, Minttu kertoo.
Veljistä Tomi pelaa kentällä, mutta on myös maalissa. Mikael ja Toivo treenaavat ainakin vielä kenttäpelaajina. – Maalivahdin hommassa on parasta torjunnat, mutta sitten kun ei onnistu, harmittaa tosi paljon. Tärkeintä harjoittelussa ovat toistot, maalivahdilla pitää olla hyvä tekniikka.
Minttu ei pidä ollenkaan pahana sitä, että pelaa samassa joukkueessa poikien kanssa. Hän sanoo, että tytöt pärjäävät pojille hyvin ja kentällä ei mietitä, onko vastassa tyttö vai poika. Pelireissujen vapaa-ajalla tytöt kuitenkin ovat paljon omassa porukassaan ja pojat omassaan.
Minttu harjoittelee kiekkoa kolmena iltana viikossa ja pelit on viikonloppuisin. Hän ei ehdi eikä haluaisi harrastaa mitään muuta. Sählyä hän käy joskus pelaamassa ja ennen pelasi myös pesäpalloa, mutta jääkiekko on selvä ykkönen.
Vaikka harrastus vie paljon aikaa, Minttu pärjää myös koulussa ja läksyt tulee tehtyä säntillisesti. Tulevaisuuden haaveena Mintulla on päästä mukaan Team Kuortaneen joukkueeseen ja sitä kautta aikanaan vaikkapa maajoukkueeseen.
Katajan perheessä eletäänkin pitkälti jääkiekon aikataulujen mukaan ja kun jäähalli on lähellä, on lapsia helppo kuljettaa sinne harjoituksiin.
JPK:n tilanne seurana näyttää tällä hetkellä myös todella hyvälle, Kullervo Kataja toteaa. – Kiekkokoululaisia on paljon ja eri ikäluokissa hyviä joukkueita. Myös henki seurassa on erittäin hyvä!
Juhlaa lätkän parissa
JPK:n 25 vuotista toimintaa juhlistetaan ensi lauantaina 13.11. jäähallilla koko päivän ajan peräti viiden jännittävän ja viihdyttävän jääkiekkopelin merkeissä. Kaikkiin peleihin on yleisöllä vapaa pääsy ja toivottavasti myös junnujoukkueille saadaan juhlapäivänä kunnon kannustusta!
Pelit aloittaa U11 kello 9.30 ja vastaan saapuu Lapuan Virkiä, kello 11 pelaa U13 ja vastassa JYP. Kello 13 pelivuorossa on U14 vastassaan APV ja kello 15 pelaa U17 saaden vastaansa APV:n ja Ähtärin yhteisjoukkueen.
Päivä huipentuu kello 18 alkavaa edustusjoukkueen otteluun, johon JPK saa vastaansa Lapuan Virkiän. Liput tähän otteluun tarjoaa Alajärven kaupunki.
Tuula Jokiaho