Kesän ikäviin kohtaamisiin lukeutuvaa kyyn puremaa ja siitä aiheutuvaa kipua ei saa hoitaa tulehduskipulääkkeillä, muistuttaa lääkäri Pekka Puustinen. Kyynpurema vaatii aina käyntiä lääkärissä.
– Joskus käärmeenpuremasta tuleva kipu voi olla niin voimakas, että monet ottavat tulehduskipulääkkeitä. Näin ei saa kuitenkaan tehdä, kertoo Klinik.fi:n lääketieteellinen johtaja Puustinen. – Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni tai aspiriini, ovat kiellettyjä, koska niiden yhteisvaikutus käärmeenmyrkyn kanssa usein pahentaa oireita.
Myös puremakohdan puristaminen tai yritys imeä myrkkyä pois elimistöstä on kiellettyä.
– Puremakohdan puristaminen aiheuttaa painetta, joka edistää myrkyn leviämistä ja enemmän pahentaa kuin helpottaa myrkyn vaikutuksia, jatkaa Puustinen hoito-ohjeitaan.
Kyyn puremasta on mentävä aina käymään päivystyksessä. Ainoa suositeltava ensiapu on kyypakkauksen sisältämä kortisonitabletti sekä puremakohdan liikuttamisen välttäminen. Esimerkiksi jalka olisi hyvä saada myös kohoasentoon.
– Ripeä päivystykseen hakeutuminen koskee myös aikuisia, mutta erityisen tärkeää se on lasten ja vanhusten kohdalla. Vointi voi pahentua yllättäen tuntienkin kuluttua puremasta, jolloin asianmukainen hoito ja lääkitys on aloitettava nopeasti, korostaa Puustinen.
Lasten kohdalla on tyypillistä, että potilas otetaan tarkkailuun 1-2 vuorokaudeksi. Perusterveiden aikuisten kohdalla tarkkailujakso on yleensä noin 6-8 tuntia puremasta.