Villa Väinölässä Alajärvellä on esillä 4.-25.8. Lapuan Taiteilijaseuran ryhmänäyttely Elon aikaa. Näyttely on avoinna aina tiistaista perjantaihin kello 13-17 ja esillä on 14 teosta eri tekijöiltä.
Monipuolinen näyttely pohtii elämän ajallisuutta. Siinä maalaus, lasitaide, korutaide sekä musiikkia monotypiaan yhdistävä monitaide kohtaavat kokijansa.
Näyttely on esillä elokuun ajan kulttuuritalo Villa Väinölässä Alajärven keskustassa. Tilaa hallinnoi aluetaidemuseo Nelimarkka-museo ja sen on suunnitellut Alvar Aalto (1926). Näyttely on seuran oma tuotanto yhteistyössä Villa Väinölän kanssa.
Näyttelyn taiteilijat ovat Anneli Di Francis, Art Team Oodidoo, Petri Hilden, Christine Jalio, Mari Knuuttila, Mervi Kujala, Jenny Ojutkangas, Hanna Peltotupa, Johanna Sippola, Taina Syrén, Teija Takala, Sirpa Ulvila, Erno Vuori ja Mervi Ylinen.
– Taiteilijat saivat ehdottaa vapaasti mitä vain teoksiaan näyttelyyn. Kun saimme teoksia, niistä monia tuntui yhdistävän sama teema ihmisen elämän rajallisuudesta, elämästä, kuolemasta ja sielullisuudesta, kertoo toinen näyttelyn kuraattoreista, Minna Rajala.
– Jokaiselta taiteilijalta tai ryhmältä valittiin mukaan vähintään yksi työ. Näin erilaisia näkökulmia ja näkemyksiä, hetkiä ja kokemuksia löytää näyttelyssä runsaasti.
Lapuan Taiteilijaseuran ryhmänäyttely on esillä Villa Väinölässä nyt ensimmäistä kertaa ja Rajalan mukaan näyttelyissä on yleensä ollut enemmän abstrakteja töitä, kuin nyt esillä olevassa. Niitäkin toki löytyy, näyttely on kaiken kaikkiaan hyvin moniääninen.
Lapuan taiteilijaseura on vuonna 1971 perustettu kuvataideyhdistys, jonka tarkoituksena on lapualaisen kuvataiteen edistäminen. Seuraan kuuluu 40 jäsentä, kuvataiteen ammattilaisia sekä aktiivisia harrastajia. Heistä n. kolmannes asuu Lapualla. Seura on Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton (SkjL) jäsenyhdistys.
Elon aikaa -näyttely on seuran toinen yhteistyöprojekti Villa Väinölän kanssa. Ensimmäinen on seuran hallinnoima Taidelainaamo AVARA, joka välittää pohjalaista taidetta verkossa ja kahdessa toimipisteessään. Ensimmäinen niistä avautui Villa Väinölässä kesällä 2022.
Taidelainaamotoiminta on käynnistynyt Alajärvellä varsin vilkkaana, jopa vilkkaampana kuin Lapualla. Syynä tähän lienee se, että lainaamon sijainti näyttelytilojen kupeessa on hyvä ja toisaalta moni kesälomalainen haluaa hankkia kotiinsa kotiseutujensa taiteilijan tekemän teoksen.
Museosihteeri Päivi Haapaniemi kertoo, että teokset lainaamossa vaihtuvat neljästi vuodessa ja jos jokin muu teos esimerkiksi lainaamon verkkosivuilta kiinnostaa, sitä voi pyytää nähtäväksi.
Teoksista vain pieni osa on Alajärvellä, sillä niitä on tarjolla jo noin 200 kappaletta. Lainaamosta asiakas voi vuokrata haluamansa taideteoksen vähintään kuukaudeksi tietyllä vuokrahinnalla. Jos hän ihastuu tauluun eikä maltakaan palauttaa sitä, sen voi lunastaa itselleen vuokrahintaa vastaavin kuukausierin.
– Meille ei ole palautettu vielä yhtäkään täältä lainatuista teoksista, Haapaniemi kertoo.
Kallista työtä harvoin ostetaankaan suoraan, vaan sitä halutaan ensin kokeilla kotona, soveltuuko se suunniteltuun paikkaan. Lainaamo onkin turvallinen tapa hankkia taidetta.
Tuula Jokiaho