Alajärven kaupungin yhteisökoordinaattorina puolen vuoden ajan toiminut Tuomas Lahdenperä istuu sellaisen tehtävän päällä, josta monipuolisuutta ei puutu.
Yhteisökoordinaattorin tehtäväkenttään kuuluu markkinointi, matkailu, tapahtumat, hyvinvointi- ja terveys, järjestötyö, aktiiviset kylät, osallisuus, vanhusneuvosto ja elämänlaaturahasto.
Kun tähän lisätään se, että vastaavia tehtäviä suomalaisiin kuntiin ja kaupunkeihin on syntynyt vasta tämän vuoden aikana, ja sisällöltään tehtävät voivat vaihdella melko paljon, on hommaan tarttuminen ollut Tuomakselle melkoista uuden oppimisen ja tekemisen aikaa. Valmista mallia siihen, miten työ hoidetaan, ei ole tarjolla.
Alajärvi oli Tuomakselle tuttu jo kahden vuoden ajalta, sillä hän on työskennellyt täällä nuorisotoimessa viimeiset pari vuotta. Näiden vuosien aikana nuorisotoimessa onkin ollut melkoista kuhinaa ja tarjontaa nuorille on ollut laidasta laitaan.
Työ nuorten kanssa on ollut mieleistä ja nykyisessä tehtävässä onneksi on paljon yhteistyötä nuoriso- ja liikuntatoimen kanssa ja tutuiksi tulleita nuoria tapaa kylällä muutenkin.
Nuorisopuolella Tuomas teki koko ajan sijaisuuksia, joten uuden tehtävän auettua, se alkoi heti kiinnostaa. Työn laaja-alaisuus tekee siitä haastavaa, mutta samalla mielenkiintoista. Kahta samanlaista päivää ei ole.
– Aloitin maaliskuussa ja keväällä sekä kesällä suurimman osan ajasta vei matkailun edistäminen ja markkinointi.
Messuilla Alajärvi oli esillä Tampereella, Seinäjoella ja Soinissa, ja lisäksi tehtiin omaa maakuntakierrosta, koska yllättäen jopa Seinäjoella Pohjalaisilla matkailupäivillä selvisi, että kaikki maakunnassakaan eivät tiedä, missä Alajärvi sijaitsee!
Ensi vuonna kierrosta on tarkoitus laajentaa koko maan kattavaksi, sillä paikkakunnan tunnettuus on tärkeää niin täällä toimiville yrityksille kuin matkailukohteille. Kiinnostusta Alajärveä kohtaan löytyy, Aalto -kohteiden lisäksi pyöräilyreitit herättävät mielenkiintoa.
Kesällä aika on mennyt tapahtumien parissa ja nyt syksyllä pääpaino on kylissä ja järjestöissä.
Keväällä Tuomas ehti olla mukana puuhaamassa uutta toimintaa vanhalle Vintille, johon on saatu luotua taiteilijoiden yhteisöllisiä työtiloja. Tällä hetkellä Vintillä työskentelee neljä paikallista taiteilijaa ja tilaa on vielä muutamalle. Lisäksi vuokrattavissa on yksi isompi, yksityinen työskentelytila. Vintiltä löytyi tilat myös Alajärven Nelimarttojen toiminnalle.
Keväällä tehtäviin kuului myös todella mieluisana osana TVOF finaalilähetyksen ilta ja Onni Kivipellon kultajuhlat!
Ensi kesän lopulla Alajärvellä järjestetään Alvar Aalto -viikko, joka työllistää yhteisökoordinaattoria jo nyt. Viikon suunnittelu on hyvässä vauhdissa ja luvassa on hieman erilainen tapahtumakokonaisuus, kuin mitä viikko on ollut isoissa kaupungeissa toteutettuna.
Tapahtumat sijoittuvat suurilta osin Aalto-keskukseen ja tarkoitus on luoda viikon oheen myös kaikkia kuntalaisia kiinnostavaa ohjelmaa.
Tämän vuoden lopulla Alajärven Aalto-kohteisiin saadaan ulkopuolelta löytyvät qr-koodit, jonka avaamalla vierailija voi tutustua kyseisen talon sisätiloihin myös silloin, kun ovet eivät ole avoinna.
Kylät keskiöön
Ensimmäinen isompi kokonaisuus syksyyn on kylien aktivointi ja työ kylien kanssa. Tuomas on etsinyt yhteystietoja ja laittanut löydettyihin osoitteisiin sähköpostia toivoen, että pääsisi käymään kylissä tutustumassa niihin. Jos toimintaa ei ole, niin sekin kiinnostaa ja yhdessä voitaisiin pureutua syihin, miksi sitä ei ole.
– Toivoisin pääseväni käymään syksyn aikana mahdollisimman monessa kylässä. Alkuvaiheessa tarkoitus on tutustua ja myöhemmin ensi vuoden aikana laittaa liikkeelle kyläiltojen järjestäminen. Kaupungille on tärkeää tietää mitä kylille kuuluu, sillä elävät kylät ovat niin kaupungin kuin kylienkin etu.
Jos johonkin kylään sähköpostia ei ole Tuomakselta saatu, niin kannattaa olla yhteydessä häneen päin! Ja ne, jotka viestin ovat vastaanottaneet, toivottavasti kutsuvat miehen kylään!
Syksyyn kuuluu myös paneutuminen paikkakunnan lukuisiin yhdistyksiin ja järjestöihin. Tulossa on aluksi isompi tilaisuus, johon näiden aktiiveja kutsutaan ja tarvittaessa tavataan väkeä sitten myös yksi kerrallaan. Ajatuksena on kuulla, mitä kaupunki voisi tehdä, että järjestöihin löytyy toimijoita ja että niiden toiminta turvataan.
– Yhdistystoiminta on siitä antoisaa, että se olisi hyvä lääke myös niin yleiseen yksinäisyyteen. Järjestöissä toimiessaan löytää varmasti juttuseuraa ja uusia ystäviä.
Hyvinvoinnin ja terveyden osalta kaupungille on perustettu poikkihallinnollinen työryhmä asian tiimoilta. Se kokoontuu kerran kuukaudessa pureutumaan teemoihin.
Yhteisökoordinaattori toimii myös vanhusneuvoston sihteerinä ja saa tätä kautta suoraan tietoa niistä toimista, joita kaivataan ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi hän on elämänlaaturahaston asiamiehenä ja tekee siihen liittyvät esityksen ja hoitaa maksatukset.
Tuula Jokiaho