-1.9 C
Alajärvi
lauantai 23.11.2024
MAINOS
MAINOS

Vapaa-ajattelijat edistää yhdenvertaisuutta

Kolmen maakunnan alueella toimiva Pohjanmaan vapaa-ajattelijat ry haluaa edistää tieteellistä maailmankuvaa ja maallista tapakulttuuria. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja infotilaisuuksia, osallistuu erilaisiin suurtapahtumiin, järjestää koulutuksia ja tekee kouluvierailuja sekä tarjoaa apua uskonnottomien juhlien järjestämiseen.

Yhdistyksen juuret lähtivät versomaan Seinäjoen vapaa-ajattelijoista, jonka toiminnan lakkautuspäätöskutsu oli ehditty lähettää jäsenistölle. Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Venla Parantaja koki, että vapaa-ajattelijoiden järjestäytynyt toiminta täytyy pitää pystyssä Pohjanmaalla.

MAINOS

Näin myös tehtiin ja Parantaja pyysi vimpeliläistä Jussi-Matti Hilliä hallitukseen. Yhdistyksessä on tällä hetkellä parikymmentä jäsentä Pohjanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta.

Tiedepohjaista maailmankuvaa

Vuodesta 2020 lähtien vapaa-ajattelijoiden toiminnassa mukana ollut Jussi-Matti Hilli kertoo, että uskonnottomien alueellisena etujärjestönä Pohjanmaan vapaa-ajattelijoiden järjestötoiminta koostuu muiden muassa tiedottamisesta. Vapaa-ajattelijat edistää tiedepohjaista maailmankuvaa, kriittistä ja rationaalista ajattelua sekä humanistista etiikkaa.

– Emme usko ihmeisiin tai yliluonnollisiin tapahtumiin, valottaa Hilli.

Pohjanmaan vapaa-ajattelijoilta voi esimerkiksi pyytää puhujaa nimiäisiin, häihin, hautajaisiin tai muihin juhliin. Koulutuksia järjestetään tilauksesta.

Taustoiltaan vapaa-ajattelijat ovat erilaisia – niin kuin minkä tahansa rekisteröidyn yhdistyksen jäsenet. Joku on saattanut aikaisemmin kuulua kirkkoon. Toinen on voinut kasvaa syvästi uskonnollisessa perheessä ja myöhemmin eronnut kirkosta. Kolmas ei ole koskaan kuulunut kirkkoon.

– Esiteininä halusin itse erota kirkosta, mutta vanhemmat eivät antaneet lupaa. Kävin rippikoulun. Erosin kirkosta heti 18 vuotta täytettyäni, sillä en uskonut Jumalaan. Kirkosta erottuani olen säästänyt tuhansia euroja, kun ei ole tarvinnut maksaa kirkollisveroa.

Valtio ja kirkko pitäisi vapaa-ajattelijoiden mukaan erottaa toisistaan. Hilli kertoo, että Suomessa on 140 rekisteröityä uskonnollista yhteisöä, joilla ei ole oikeutta kerätä jäsenmaksujaan verotuksella: tähän on etuoikeus vain evankelisluterilaisella ja ortodoksisella kirkolla.

– Näiden kahden kirkon pitäisi itse periä jäsenmaksunsa niin kuin muutkin uskonnolliset yhdistykset tekevät. Samoin päiväkodeissa ja kouluissa toiminnan pitäisi olla tunnustuksetonta – ja että uskonnoista puhuttaisiin vain yleisellä tasolla. Ja poistettaisiin esimerkiksi ruokarukoukset ja uskonnolliset aamunavaukset.

Elämänkatsomustietoa uskonnottomille

Suomessa tuli viime vuonna kuluneeksi sata vuotta uskonnonvapauslain voimaantulosta. Jussi-Matti Hilli miettii, että se on lyhyt aika sille, että ihmisillä on ollut oikeus olla kuulumatta kirkkoon. Hän ihmettelee sitä, että vielä tänä päivänä kirkosta voi erota vasta täysi-ikäisenä. Monissa muissa itseään koskevissa asioissa 15–16-vuotiaalla on päätäntävaltaa.

Vapaa-ajattelijat haluavat tuoda esille sitä, että kouluissa elämänkatsomustiedon opiskelua pitää tarjota, jos koululuokassa on kolme uskonnotonta tai muuta kuin evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvaa oppilasta – ja mikäli he haluavat elämänkatsomustiedon opetukseen.

 – Nykyisin koulut eivät juurikaan tarjoa tätä mahdollisuutta, vaikka oikeus elämänkatsomustiedon opetukseen on kirjattu lakiin.

Pohjanmaan vapaa-ajattelijat ry osallistui viime vuonna muiden muassa Seinäjoella ja Vaasassa järjestettyihin Pride-tapahtumiin sekä Seinäjoella pidetyille joulumarkkinoille. Tapahtumissa oli Jussi-Matti Hillin omien sanojen mukaan monenlaisia kohtaamisia.

Joulumarkkinoilla käytiin monta mielenkiintoista ja rakentavaa keskustelua myös kirkon työntekijöiden kanssa. Tänä vuonna yhdistys aikoo lisätä tiedottamista ja tehdä jäsenhankintaa.

Lisäksi on kehitteillä esimerkiksi koulutiedotuspaketti. Tapahtumiin osallistutaan tiedotusmielessä eli kerrotaan yhdistyksen toiminnasta ja tuodaan esille vapaa-ajattelijoiden ajatusmaailmaa.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät