-2.8 C
Alajärvi
lauantai 23.11.2024
MAINOS
MAINOS

Kahden pääsiäisen välissä

Suurin osa Alajärvelle kotiutuneista, kotimaassaan riehuvaa sotaa paenneista ukrainalaisista on ehtinyt tutustua suomalaiseen pääsiäisenviettoon. Ukrainassa pääsiäisellä on ihmisille suuri merkitys – aivan kuten Suomessakin. Moni Alajärvelläkin asuva ukrainalainen viettää kaksi pääsiäistä – Suomen ja vanhan kalenterin mukaan. Suomen Punaisen Ristin Alajärven osasto järjesti ukrainalaisille pääsiäistapahtuman, jossa vietettiin aikaa yhdessä.

SPR:n Alajärven osasto on järjestänyt Aaltolassa kielikahvilatoimintaa. Alajärven kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Aire Honkola ehdotti SPR:n väelle, että eikö järjestettäisi jokin tapahtuma. Tapahtumaa mietittiin ja kehiteltiin yhdessä ja kellokeskiviikkona eli kiirastorstaita edeltävänä iltana Aaltolaan kokoontui kolmisenkymmentä vierasta. Ohjelmaan kuului yhdessäolon lisäksi myös laulua ja tanssia.

MAINOS

Virpomiselle kiitosta

Inna Hruba ja Oksana Litovchenko ovat jo ehtineet tutustua suomalaiseen pääsiäiseen.

– Tykkäsin siitä, kun viime vuonna luonani kävi paljon virpojia. Tulin itsekin iloiseksi, kun lapset olivat iloisia, kun annoin heille pieniä pääsiäismunia tai karkkia.

Ukrainassa pääsiäisenä syödään esimerkiksi kotitekoista pyöreää makkaraa, savustettua silavaa tai muuta lihaa. Kypsytetty pasha kuuluu ehdottomasti pääsiäispöytään. Jokaisella on oma ohjeensa pashan tekemistä varten. Pasha on makea ja siihen voidaan lisätä rusinoita tai sukaattia. Naiset saavat perinteisesti ohjeen äidiltään tai isoäidiltään.

– Minä leivoin pashaa 26 vuoden ajan isoäidiltäni saadun ohjeen mukaan, kertoo Oksana Litovchenko.

Inna Hruba (vas.) ja Oksana Litovchenko kertoivat ukrainalaisista pääsiäisperinteistä ja -ruuista. Suomalainen mämmi maistuu kaksikolle joko kerman tai jäätelön kanssa.

Yleensä pashat siunataan kirkossa ja syödään pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen.

Oksana ja Inna kokevat, että ukrainalaisella joululla ja suomalaisella pääsiäisellä on yhteneväisyyksiä. Ukrainassa lapset kiertävät jouluaattona ovelta ovelle. He laulavat ja moni on pukeutunut kansallispukuun tai laittanut harteilleen huivin.

– Päivä on paastopäivä. Lapset tuovat puuroa, että aikuiset eivät olisi nälkäisiä. Lapsia palkitaan karkeilla ja herkuilla, naiset kertovat.

Oksana kertoo ihastuneensa suomalaisiin pieniin suklaamuniin.

– Kaikista vaikeinta on ollut piilottaa suklaamunat pojalta, että suklaamunat säilyisivät pääsiäiseen!

Mämmikin maistuu. Inna Hruba syö sitä kerman kanssa, Oksana Litovchenkolle mämmi maistuu myös jäätelön kera.

Pashalle kiitosta

Pääsiäistapahtumassa nautittiin suolaisesta ja makeasta. Ihastuneita kommentteja keränneen pashan oli tehnyt Marina Yatsiuk, joka sai myös kunnian leikata pashan.

– Tekemisessä meni neljä tuntia. Pasha on ihan tavallisen näköinen ja makuinen, hän kertoo Lehtimäellä sijaitsevan Taimelan koulun kuudetta luokkaa käyvän Tamila-tyttärensä tulkkaamana.

Perheen pienimmille saivat mahdollisuuden askarrella monenlaisia pääsiäiseen liittyviä esineitä.

Perheen pienimmät saivat päästää luovuutensa irti askartelupisteellä. Kertakäyttölautasista tehtiin taskukukko, jonka sisään voi laittaa vaikkapa pääsiäiskortteja. Pääsiäismunia koristeltiin ja maitopurkeista askarreltiin veikeitä pääsiäismunakoreja.

– Parittomista sukista tehtiin pääsiäispupuja, jotka täytettiin vanulla, summaa SPR:n vapaaehtoisiin kuuluva Irja Harju.

Osaston puheenjohtaja Tarja Åkerman kertoo hienosta tunnelmasta.

– Meillä oli kivaa, osin liikuttavaakin. Oli mukava tavata toisiaan. Osallistujat olivat tosi kiitollisia, että tällainen tapahtuma järjestettiin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät