OmaKannan vinkit lomalaiselle

OmaKanta vinkkaa lomalaisia esimerkiksi rokotuksiin tai eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin liittyvissä asioissa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen käytetyin sosiaali- ja terveydenhuollon asiointipalvelu OmaKanta palvelee terveysasioissa lomakaudellakin. Tärkeät tiedot kulkevat lomailijan mukana hyvinvointialueelta toiselle ja jopa ulkomaille Kanta-palvelujen avulla.

Jos viime lääkärikäynnillä jäi mietityttämään, mitä lääkäri sanoi, voi asian voi tarkistaa OmaKannasta. helposti. Kanta.fi-sivulle pääsee kirjautumaan helposti vaikka laiturilla istuskellessa. Jos mökkipaikkakunnalla tai muulla lomareissulla tarvitaan terveyspalveluja, tiedot kulkevat Kanta-palvelujen avulla myös hyvinvointialueiden välillä. Lomalla voi hakeutua hoitoon ja luottaa siihen, että lääkäri saa tarvittaessa tietosi näkyviin.

MAINOS

Rokotustiedot OmaKannasta

Jos olet ottanut punkkirokotteen ja liikut kesällä paljon luonnossa, on hyvä huolehtia, että rokotussuoja pysyy kunnossa. OmaKannasta voit tarkistaa, milloin sait edellisen annoksen rokotettasi. OmaKannasta voit tarkistaa myös muiden rokotusten tiedot. Rokotustiedot näkyvät OmaKannassa vuodesta 2013 alkaen, jos terveydenhuolto on tallentanut ne Kantaan. Osa rokotustiedoista ei näy OmaKannassa, jolloin ne voi tarkistaa rokotuskortista tai siltä terveysasemalta, jolla rokotus on annettu.

Jäikö oma tai lapsen lääkeresepti uusimatta ennen lomalle lähtöä? OmaKannasta voit helposti tarkistaa lääkereseptien voimassaolon ja pyytää niiden uusimista. Pyyntö menee Kanta-palvelujen kautta terveydenhuoltoon, missä lääkäri tai sairaanhoitaja käsittelee pyynnön.

Terveystiedot liikkuvat Euroopassa

OmaKannassa voi antaa suostumuksensa siihen, että tietoja voidaan hyödyntää hoidon yhteydessä myös muiden Euroopan maiden terveydenhuollossa. Ensimmäisenä tietoja voidaan hyödyntää Viron terveydenhuollossa. Kanta tarjoaa turvalliset ja luotettavat rajapinnat tietojen välittämiseen maasta toiseen. Tieto allergioista, lääkityksestä tai hoitohistoriasta on tärkeä erityisesti hätätilanteissa. Ulkomaille suuntautuville lomamatkoille kannattaa muistaa ottaa matkalle eurooppalainen sairaanhoitokortti. Eurooppalaista sairaanhoitokorttia voi hakea OmaKelasta tai soittamalla Kelan puhelinpalveluun. Kortti postitetaan hakijan kotiin kahden viikon kuluessa.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä Suomen lisäksi viidestä EU-maasta: Virosta, Espanjasta, Kroatiasta, Puolasta ja Portugalista. Muissa maissa tarvitaan paperinen englanninkielinen resepti. Matkailijan tulee varautua tarvittaessa todistamaan tullissa oikeutensa kuljettaa lääkkeitä mukanaan.

Edellinen artikkeliLevätilanne edelleen rauhallinen
Seuraava artikkeliHernesmaa tuuletti voittoa