Levähavaintoja Alajärvellä

Rantaan ajautunutta sinilevää. Tällä viikolla levähavaintoja on tehty Alajärvellä järven etelä- ja pohjoisrannalla. Kuva: Nina Hyttinen
Mainos[adrotate banner="3"]

Pohjalaismaakuntien sisävesissä evätilanne on ollut rauhallinen. Kuluvalla viikolla seurannassa on havaittu hieman sinilevää Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla järven etelä- ja pohjoisrannalla. Merialueella Kaskisissa on havaittu hieman levää kahdella seurantapisteellä ja Mustasaaressa on havaittu runsaasti levää Raippaluodonselällä. Selkämeren rannikolla levähavainnot ovat lisääntyneet myös etelämpänä Uudenkaupungin ja Rauman edustalla.

Kuluvan viikon sää on ollut lämmin, mikä on monin paikoin nostanut pintaveden lämpötilan hieman yli 20 asteeseen ja siten tehnyt vedestä otollisemman sinilevälle. Viime viikkoon verrattuna sää on myös ollut vähemmän tuulinen, mikä tehostaa sinilevän kerääntymistä vedenpintaan. Sinilevätilanne on sekä alueellisesti että valtakunnallisesti ajankohdalle tyypillinen ja todennäköisesti sinilevähuippu on vielä edessäpäin, ellei poikkeuksellisen kylmää ajanjaksoa tule.

MAINOS

Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina. Rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja tai kasaantua paksua maalia muistuttavaksi vihertäväksi massaksi. Jos sinilevää on runsaasti, tyynellä säällä vedenpintaan muodostuu levälauttoja. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli hajottaa lautat, ja hiukkaset sekoittuvat veden eri kerroksiin.

Mikäli on epäilys, että vedessä on sinilevää, siinä ei tule uida tai antaa lemmikkieläintenkään uida tai juoda vettä. Vettä ei tule myöskään käyttää sauna-, kastelu ja pesuvetenä. Myöskään keittäminen ei poista mahdollisia levämyrkkyjä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan.

Edellinen artikkeliKauranen Alvariinin ruoriin
Seuraava artikkeliPesisfestareilla uusi ennätys