Puutarhamarjoilla hyvät näkymät

Puutarhamarjoilla on ollut monipuolinen kausi tänä vuonna. Satonäkymiä luonnehditaan hyviksi. Marjoja voi nauttia sellaisenaan ja käyttää niitä mehuissa, jälkiruuissa, leivonnaisissa tai esimerkiksi salaateissa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Puutarhamarjojen kausi on alkanut ja jatkuu monipuolisena. Herkkuja löytyy jokaiseen makuun. Kypsyneiden vadelmien ohella herkutellaan karhunvadelmilla, herukoilla, karviaisilla ja pensasmustikoilla, joiden tarjonta on juuri nyt runsaimmillaan. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija Tomi Pousi kertoo pensasmarjojen pölytyksen onnistuneen hyvin. Vettä ja lämpöä on ollut kesällä sopivasti.

– Satonäkymät ovat varsin hyvät tällä hetkellä ja kypsyvä sato on ollut laadukasta. Mikä parasta, kypsyvien marjojen maku on viljelijöiden kommenttien perusteella erinomainen ja aromikas.

MAINOS

Pousi vinkkaakin, että nyt on vielä oiva hetki täydentää pakastimia ihanilla ja terveellisillä kotimaisilla marjoilla, joilla pääset nauttimaan kesän mausta vielä syksyllä ja talvella. Varsinkin Etelä-Suomessa herukat kannattaa hankkia pian, ennen kuin ne alkavat varista pois pensaista.

Omena kypsyi aikaisin

Kotimaisilla omenoilla on pääsyt herkuttelemaan poikkeuksellisen aikaisin, jo elokuun alussa, Ensimmäisten lajikkeiden poiminnat ovat alkaneet edellisinä viikkoina eteläisessä Suomessa. Omenasesonki on tänä vuonna historiallisen aikainen. Kevään helteet vauhdittivat omenoiden kukintaa ja täten omenoiden kehityskin on edennyt nopeasti.

Omenatarhoissa esiintyi melko paljon talvivaurioita, varsinkin herkimmillä lajikkeilla. Omenapuiden kukinta onnistui kuitenkin hyvin. Kesä on ollut suotuisa, joten omenasadosta odotetaan melko normaalia.

Ensimmäisenä on päästy poimimaan muun muassa Pirja, Huvitus ja Geneva Early -lajikkeita, jotka ovat hyviä syöntiomenoita. Satokauden edetessä omenoiden lajikevalikoima runsastuu ja tarjonta paranee.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta muistutetaan, että marjojen ja hedelmien käytössä vain mielikuvitus on rajana. Kotimaiset ja lähellä tuotetut marjat ja hedelmät ovat täydellinen vaihtoehto, tehdään sitten marjaisia tai hedelmäisiä leivonnaisia tai halutaan lisätä vitamiineja smoothieen. Marjoilla ja hedelmillä kruunataan jälkiruoat, tuodaan raikkautta salaatteihin, loihditaan herkullisia mehuja, hilloja tai soseita tai tehdään koululaiselle maukkaita puuroja tai kiisseleitä välipalaksi. Kotimaiset marjoja ja hedelmiä voi luonnollisesti herkutella sellaisenaankin.

Edellinen artikkeliLevähavaintoja järviltä
Seuraava artikkeliKansalaisopistolla tarjonnan kirjoa