Vapepa auttaa eksyneen löytämisessä

Viranomaiset päättävät, kutsutaanko Vapaaehtoinen pelastuspalvelu auttamaan kadonneiden etsinnässä. Vapepa koulutti Vimpelissä uusia etsijöitä. Kuva: Eija Pippola/Vapepa Pohjanmaa
Mainos[adrotate banner="3"]

Loppukesä ja syksy ovat aikaa, jolloin moni suuntaa kulkunsa metsään poimimaan luonnonmarjoja. Mutta mitä tehdä, jos eksyy metsässä? Entä mitä läheisen kannattaa tehdä siinä tilanteessa, jos marjankeruuseen lähtenyttä läheistä ei ala kuulua? Kadonneen ihmisen etsintään – kuten esimerkiksi eri etsintätapoihin – liittyviin asioihin pureuduttiin Vimpelissä järjestetyllä etsintäkurssilla, Kurssin järjestelyistä vastasi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Härmänmaan paikallistoimikunta.

Vapepan Härmänmaan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Suvi Linjamäki kertoo, että Härmänmaan alueella oli samalla viikolla kaksi kadonneen etsintää muutama viikko sitten. Hän kertoo viranomaisten tekevän aina päätöksen siitä, otetaanko Vapepa apuun etsintöihin. Viranomainen päättää myös Vapepan etsijöiden vahvuudesta eli siitä, kuinka paljon pyritään saamaan etsijöitä paikalle. Yhteistyötä tehdään johtopaikalla. Vapepan vapaaehtoisilla voi olla sellaista alueen ja maaston paikallistuntemusta, jota kaukaakin tulevalla poliisipartiolla ei välttämättä ole. Viranomaisten ja Vapepan välistä yhteistyötä Linjamäki kuvailee hyväksi.

MAINOS

– Viranomainen löytää kadonneen yleensä oman toimintansa perusteella. Etsintä saadaan nopeasti käyntiin ja kadonnut on voitu löytää nopeastikin. Vapepa pyydetään apuun nopeastikin, jos kadonneet ovat iäkkäitä tai lapsia.

Ilmoita metsään menemisestä

Suvi Linjamäki vinkkaa, että jos lähtee yksin marjametsään, kannattaa lähtemisestään kertoa jollekin: mihin on menossa ja koska tulossa pois. Nämä ovat Linjamäen mukaan oleellisia tietoja.

– Katso, että puhelimen akku on ladattu ja täynnä. Käytä kirkkaita ja värikkäitä vaatteita ja kirkkaanväristä sankoa, hän vinkkaa.

Kokeneen Vapepa-toimijan mielestä sukulaisen tai ystävän kanssa marjametsään lähteminen voisi olla parempi vaihtoehto. Linjamäki miettii, että omaiset voisivat tehdä iäkkäiden ihmisten kanssa sunnuntain marjaretken, joka olisi kaikille mukava hetki. Samalla annetaan aikaa läheisille.

Jos eteen tulee tilanne, että huomaa eksyneensä, olisi Suvi Linjamäen mukaan tärkeintä rauhoittaa itsensä – istahtaa kannonnokkaan ja tuumailla vähän.

– Monta kerta tämä selkeyttää maastoakin. Jos puhelin toimii ja saa yhteyden omaisiin, olisi tärkeää jäädä siihen paikkaan, missä on. Kuunteleminen on myös hyvä keino hahmottaa olinpaikkaa. Vaikka on isoja metsiä, yllättävän hyvin sinne kuuluu esimerkiksi autojen ääniä.

Mietitään aikaisempia retkiä

Jos läheinen huomaa, ettei marjastaja ole tullut metsästä takaisin, tulisi ensin tutkia oletettu lähtöpaikka.

– Otetaan mahdollisimman nopeasti yhteys viranomaiseen, että saadaan tieto ja käynnistettyä mahdollinen etsintä. On tärkeää, että joku jää siihen paikkaan, josta henkilö on lähtenyt metsään. Omaisten rauhoittuminen on tärkeää.

Etsinnän käynnistyttyä marjaretkellä kadonneen läheisten kannattaa muistella, että mitkä ovat niitä paikkoja, joissa kadonnut on käynyt marjastamassa tai mitä tietä marjastaja on aikaisemmin käyttänyt. Tai mietitään sitä, miten hän on aikaisemmin toiminut marjastuspaikoillaan.

Kun marjaretkeläinen löytyy tai palaa kotiin, tulee paluusta tai löytymisestä Suvi Linjamäen mukaan kertoa kaikille niille, jotka ovat osallistuneet etsintään. Jos kadonnut palaa itse kotiin, asiasta kerrotaan heti viranomaisille.

Kajaanista Vimpeliin

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Härmänmaan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Suvi Linjamäki koulutti uusia etsijöitä Vimpelissä. Heikki Lähteenmäki tuli kurssille Kajaanista saakka.

Kajaanilainen Heikki Lähteenmäki oli Vimpelissä järjestetyn etsintäkurssin kaukaisin osallistuja. Hän kertoo seuraavansa puolisonsa kurssitarjontaa eri puolilta maata. Lähteenmäen puolison tarkoituksena oli tarkoitus osallistua samana viikonloppuna Vimpelissä järjestettävälle toiselle kurssille, joka jouduttiin perumaan vähäisen kiinnostuksen takia.

Lähteenmäellä on Vapepa-kokemusta vuosilta 2006–2009. Vuoden 2021 loppupuolella hänellä heräsi into, että mitä Vapepalle kuuluu.

– Sen jälkeen toiminta onkin vienyt mennessään. Kuulun Suonen Punaisen Ristin Kajaanin osastoon. Viestitys on sydäntäni lähellä. Olen käynyt kursseja esimerkiksi viestinnän osalta. Etsinnän kurssi on ollut sellainen, jota pitkään olen halunnut hoitaa – vaikka olenkin saanut olla etsinnöissä jonkin verran mukana. Halusin opiskella myös viralliset osuudet.

Viesti ja viestitys käsittävät aika pitkälle VHF-radiokalustoa, joita käytetään Lähteenmäen mukaan aika usein etsinnöissä. Kalustoa voidaan jakaa johtopaikan ja etsintäpartion välille. Lähteenmäki harrastaa radioamatööritoimintaa, joka myös hyödyttää hänen Vapepa-harrastustaan.

Etsintäkurssin suurimmaksi anniksi Heikki Lähteenmäki nostaa teoriapohjan, joka vahvistaa hänen aikaisemmissa etsinnöissään saamia kokemuksia.

– Ammattilaisten kautta sain oppia siitä, kuinka etsintäpartio toimii. Kurssi antoi 110-prosenttisesti sen, mitä tulin hakemaan.

Edellinen artikkeliHeinäkuussa hukkui 16 ihmistä
Seuraava artikkeliKotarin kautta uusintaan