Hoiskon koululle syntyi yhteisötaideteos Aallon innoittamana!

Taidemaalari Elina Försti opastaa kuudennen luokan oppilaita siihen, miten nämä pohjamaalaavat haluamansa kuviot. Vasta pohjamaalauksen jälkeen maalataan halutulla värillä, jota lopputulos on toivotunlainen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Hoiskon koulu osallistuu pian alkavan Aalto-viikon juhlintaan monin tavoin. Näitä tapoja ovat muun muassa oppilastyönäyttely, koulun Aalto-puutarhan suunnittelu ja -perustaminen, uuden laiturin avajaiset sekä suuren Hoisko-kirjainteoksen suunnittelu ja toteutus ulkoseinään. Teemaan kietoutuva vanhempainilta on myös tulossa 3.9.

Viime viikolla koululla keskityttiin suuren yhteisötaideteoksen luomiseen. Koulun pihan kupeessa sijaitsevan suuren rakennuksen seinälle valmistettiin näyttävä Hoisko -seinätaideteos, jonka   suunnittelussa apuna ja mukana ideoimisessa ollut alajärveläinen taiteilija Elina Försti.

MAINOS

Elina veti oppilaille maalaustyöpajapäiviä, joissa oppilaiden suunnittelemat suuret kirjaimet maalattiin. Jokainen koulun sadasta oppilaasta on ollut suunnittelussa mukana ja pääsi myös maalaamiseen mukaan!

Keskeneräistä työtä ei pitäisi esitellä, mutta jo tässäkin vaiheessa näkyy, miten hienosti Aallon tuotanto on saatu ujutettua mukaan Hoiskon koulun oppilaiden teokseen!

Hoisko -teksti Alajärven vaakunoineen on kooltaan varsin komea: metsin korkea ja seitsemän metriä pitkä!

Idea teokseen saatiin jo viime keväänä, kun koululla pohdittiin mitä kaikkea voitaisiin Aalto-teemaisesti tehdä. – Ulkokyltti valikoitui kuvataiteen osuudeksi ja ajatuksena oli alusta alkaen, että kaikki oppilaat osallistetaan työhön mukaan, kertoo luokanopettaja Soili Ylönen. Soilin kanssa opettajista koostuvassa työryhmässä hankkeen suunnittelussa ovat olleet mukana Riina Vainionpää ja rehtori Antti Joensuu.

Oppilaat pääsivätkin heti suunnittelemaan kirjainten fontteja, joista valikoitui kylttiin sopivat kirjaimet. Kaavojen leikkaamisessa tarvittiin myös kko henkilökunnan apua, sillä homma oli sen verran suuri.

Teemaksi kyltteihin sovittiin luonto, vesistöt, aalto ja Alajärvi. Väreiksi valikoituivat sininen, vihreä ja keltainen.

Kun eri luokilla alettiin suunnitella omia kirjaimia teokseen, luovuus pääsi valloilleen ja lopputuloksena oli maisemaa, kuvioita, vesistöä, tähtiä ja luontoa.

Kirjainten maalaaminen aloitettiin niiden pohjamaalauksella, jota oppilaat pääsivät tekemään. Kun kuvioiden aika tuli, paikalle saapui Elina Fränti opastamaan, miten ne saadaan suunnitellusti paikoilleen.

Kahden päivän työpajojen jälkeen työtä jatkettiin koululla omin päin, sillä kaikkea ei ehditty saada valmiiksi tässä ajassa. Osa kuvioinneista vaati monta työvaihetta valmistuakseen.

Elina Försti kertoo, että tällainen projekti oli hänelle todella mieluinen olla mukana. – Ammattilaisen käyttäminen apuna yhteisötaideteoksen tuottamisessa on hyvä idea, ja samalla tapa työllistää alueen taiteilijoita. Tällaista ei ole Alajärvellä aikaisemmin tehty, Elina kiittää.

Hän oli mukana hankkeessa jo keväästä alkaen ja pitää erittäin hyvänä asiana sitä, että hanke toteutettiin niin oppilaslähtöisesti. Jokaisesta kirjaimesta muodostui erillinen taideteos.

– Tämä kannattaisi toistaa uudelleen vaikkapa kuuden vuoden kuluttua, jolloin koulussa on taas uusi ikäluokka, Elina vinkkaa!

Tuula Jokiaho



Edellinen artikkeliLehtimäen kirjastoon ukrainankielisiä kirjoja lasten traumakokemusten käsittelyn tueksi
Seuraava artikkeliKoululaisten teemaviikko täynnä Aaltoa