Suomen onnellisin koti Rantakaislassa iäkkäitä hoidetaan kunnioittaen

Esperi hoivakoti Rantakaisla on palkittu syksyllä Esperin Vuoden onnellisin koti -tittelillä ja nyt myös THL on listannut sen maamme parhaiden ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden joukkoon. Tässä onnellisen kodin asukkaita ja henkilökuntaa yhteiskuvassa talon viihtyisässä olohuneessa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Rannankylällä sijaitseva Esperi hoivakoti Rantakaislan tekemä mittaamattoman arvokas työ vanhusten hoidossa lämmöllä ja kunnioituksella, on huomioitu valtakunnallisesti kahdella tavalla.

Syyskuussa Esperin esihenkilöpäivillä jaettiin kiitosta kodeille, joissa on vuoden aikana otettu erityisen hyviä edistysaskeleita ja toimintaa on kehitetty kohti entistä tyytyväisempiä asukkaita.

MAINOS

Kategorioiden voittajiksi oli tarjolla useita ehdokkaita, joista Esperin johto valitsi voittajat jo toista kertaa. Palkittujen joukossa oli ikäihmisen koteja, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien yksiköitä ja Saga-palvelutaloja.

Vuoden onnellisin koti -tittelin sai vastaanottaa Esperi hoivakoti Rantakaisla. Perusteluissa todetaan, että asukkaiden onnellisuus ja heidän varauksettoman suosittelunsa saavuttaminen on äärimäisen kova työ, joka onnistuu vain muutamassa yksikössä vuosittain.

Hoivakoti Rantakaislan asukkaista täydet sata prosenttia suosittelee kotia varauksetta, samoin suosittelee heidän läheisensä, ja he ovat tehneet niin jo usean vuoden ajan.

Tämän lisäksi Rantakaisla sijoittui myös Suomen parhaat asiakasarviot saaneiden yksiköiden joukkoon THL:n kansallisessa vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselyssä keväällä 2024.

THL:n parhaat asiakasarviot saaneet yksiköt oli valittu useiden eri kriteerien perusteella. Koko maassa on jokaiselta hyvinvointialueelta ensin valittu listalle kymmenen kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä, jotka ovat saaneet oman alueensa parhaat asiakasarviot THL:n tutkimuksessa.

THL:n parhaat asiakasarviot saaneiden yksiköiden -listalle on valittu näistä ne yksiköt, jotka ovat saaneet parhaat pisteet koko maassa summaindikaattorin perusteella. Mukaan on otettu seuraavat väittämät: Saan tarpeeksi apua ja palvelua, minulla on turvallinen olo, toiveitani otetaan huomioon hoivassa ja palvelussa, kuinka todennäköisesti suosittelisit saamaasi palvelua läheisellesi, olen tyytyväinen ruokaan ja minulle on tarjolla tarpeeksi sellaista virkistystoimintaa, josta pidän.

Kodinomaista lämpöä ja huolenpitoa

Hoivakoti Rantakaislan yksikönjohtaja Ulla-Riitta Soini on tullut Rantakaislaan vuoden 2017 alussa, kun talo siirtyi Esperille. – Tulin tänne esimieheksi ja tavoitteeni oli luoda tästä onnellinen koti asukkaille.

Koko vakituinen henkilökunta on viime vuonna osallistunut validaatiokoulutukseen, missä on kyse ensisijaisesti tunnetason vuorovaikutuksesta.

– Tämä ei olisi onnistunut ilman ammattitaitoista ja hyvää henkilökuntaa, joka jakaa samat arvot. Meillä on työssä useampi sairaanhoitaja, lähihoitajia ja koulutettu hoiva-avustaja. Kun Esperin esimiehet kokoontuvat yhteen kerran kuukaudessa saan aina kuulla, miten haastavaa on löytää hyviä työntekijöitä, mutta meillä ei onneksi ole tätä murhetta.

Rantakaislassa on 18 vakituista työntekijää, joista kolme on osa-aikaista. Lisäksi työssä käy jonkin verran keikkalaisia. Henkilökuntaa on paikalla 24 tuntia vuorokaudessa ja asukkaita on 16.

Talossa viihtyvät paitsi asukkaat, myös työntekijät. Rantakaislaan työntekijät tulevat aina Alavutta, Alajärveä ja Ähtäriä myöten, vaikka hoitoalan ihmisille työtä löytyisi varmasti lähempääkin.

Koko vakituinen henkilökunta on viime vuonna osallistunut validaatiokoulutukseen, missä on kyse ensisijaisesti tunnetason vuorovaikutuksesta. Koulutuksen avulla on pyritty entisestäänkin lisäämään henkilökunnan taitoa asukkaan lempeään kohtaamiseen myös silloin, kun hänellä on hankala päivä.

Ulla-Riitta kertoo, että hän kantaa huolta siitä miten nyt voimassa olevaa 0.65 hoitajamitoitusta ollaan laskemassa 0,6:een, sillä hän ei tiedä, mistä tuo vähennys hoitotyössä voidaan tehdä. Ikäihminen, joka tänä päivänä saa paikan ympärivuorokautiseen hoivaan, on poikkeuksetta paljon hoitoa vaativa.

Päinvastoin, jos jotakin voisi toivoa niin sitä, että ympärivuorokautiseen hoivaan pääsyn kriteerejä helpotettaisiin edes vähän, sillä hyvin heikkokuntoisia ihmisiä hoidetaan nykyisin kotihoidon turvin. – Tämä ikäluokka on tehnyt koko elämänsä kovaa työtä ja he ansaitsisivat vähän helpompaa loppuajoikseen.

Rantakaislassa jokaisen asukkaan kohdalla pyritäänkin toteuttamaan kunnioittavaa ja hyvää hoitoa, sillä henkilökunta jakaa näkemyksen siitä, että asukkaat ovat sen ansainneet. Ulla-Riitta sanoo, että hän edellyttää työntekijöiltä asukkaiden kohtelemista kunnioituksella.

Rantakaislassa on oma keittiö ja ruoka saa myös maistua. Lempiruokia tehdään ja pullaa leivotaan välillä yhdessäkin! – Ja jos joku haluaa makkaraa illalla, niin sitäkin saa, Ulla-Riitta toteaa.

Viriketoimintaa Rantakaislassa on joka päivä, myös viikonloppuisin. Perjantaisin pelataan bingoa, joka on hyvin suosittua. Asukkaiden kokous on kerran kuussa ja erityisesti silloin kysellään ja kuullaan toiveita siitä, millaista virkistystoimintaa kaivataan, mitä ruokia halutaan syödä ja kaikkea muuta, mikä vaikuttaa elämänlaatuun. Toki toiveita kuullaan aina muulloinkin.

Eipä ihme, että tiedusteluja mahdollisista vapaista paikoista Rantakaislaan tulee säännöllisesti. Tyhjiä paikkoja kodissa ei ole.

Tuula Jokiaho



Edellinen artikkeliJesse Salmenautio latautuneena jatkamaan Lamborghini-kilpailukauttaan Espanjaan
Seuraava artikkeliKonsertti ja 60-juhlavuoden Eero Nelimarkan syntymäpäiväjuhlat Nelimarkka-museossa