Töysän Säästöpankkisäätiön huikea kasvutarina laitettiin luettavaan muotoon

Alavuden OmaSäästöpankin entinen johtaja ja kirjatoimikuntaan kuulunut Heikki Teppo, Töysän Säästöpankkisäätiön hallituksen puheenjohtaja Aino Lamminmäki sekä kirjailija Arto Juurakko ovat tyytyväisiä siihen, että säätiön ensimmäinen 15 vuotta on nyt yksissä kansissa ajankohtana, jolloin alkuvaiheet ovat vielä tuoreena muistissa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Töysän Säästöpankkisäätiön tarina sen ensimmäisen 15 vuoden ajalta on laitettu yksiin kansiin, vieläpä varsin mielenkiintoisella ja helposti lähestyttävällä tavalla. Arto Juurakon kirjoittama ”Pienestä isoksi – Töysän Säästöpankkisäätiö 2009-2023” ei näytä eikä tunnu historiikille, vaikka se selvittääkin perusteellisesti sen, miten pienestä kasvoi pörssiyhtiö.

Töysän Säästöpankkisäätiön historia alkaa 2009, jolloin Kuortaneen Säästöpankki ja Töysän Säästöpankki yhdistyivät. – Töysän Säästöpankin johtaja Pasi Sydänlammi ajeli maakunnassa ja mietti, e4ttä entäpä jos kaksi pankkia, Töysän ja Kuortaneen Säästöpankit, laittaisivat voimansa yhteen?

MAINOS

– Tuolloin oli tullut pankkisääntelyä, vaadittiin valvontaa ja raportointia, joten Sydänlammi ajatteli että jos pankit yhdistyisivät, molempien ei tarvitsisi tehdä näitä erikseen, kertoo Juurakko.

– Tästä ajatuksesta yhdistyminen lähti ja neuvotellut Kuortaneen kanssa aloitettiin. Kuortaneella asiasta äänestettiin parikin kertaa, mutta tuosta kasvu alkoi.

Historiaan paneutuessaan Juurakko sai todeta, että kaikki tätä ensimmäistä seuranneet yhdistymiset ovat menneet hyvin samalla kaavalla. Pankin voitot on säätiöity ja säätiöt jakavat rahaa oman alueensa kehittämiseen, niin suuriin kuin pieniinkin hankkeisiin.

– Jos tämä olisi seikkailukirja, niin Pasi Sydänlammi olisi kirjan sankari, Juurakko kiteyttää sitä näkemystä, jonka hän on saanut menneisiin vuosiin paneutuessaan.

Juurakon vahvana tukena historiikin kirjoittamisessa on ollut toimikunta, jonka jäsenillä on ollut paljon tietoa eri vaiheista. Haastatteluja kirjaa varten tehtiin noin 30, mukana niin luottamushenkilöitä, työntekijöitä kuin rahoituksen saajiakin.

Töysän Säästöpankkisäätiön hallituksen puheenjohtaja Aino Lamminmäki kertoo, että historiikin tilaaminen 15. juhlavuodeksi johtuikin juuri siitä, että nyt mukana toiminnassa vielä on, tai siitä on hiljalleen eläköitynyt, ihmisiä, jotka muistavat nämä voimakkaan kasvun vuodet hyvin.

Nyt kaikki on vielä hyvin muistissa, joten aika kirjan tekemiselle tuntui juuri oikealle.

Tällä hetkellä konttoreita on yli 40 ja kaikkialla Lappeenrannasta Helsinkiin, Ouluun ja Turkuun eivät asiakkaat eikä aina henkilökuntakaan enää tiedä, mistä kaikki on saanut alkunsa.

Siksi kirjasta toivottiin ihmisläheistä ja luettavaa, positiivista teosta ja sellainen on myös saatu. – Tämä historiikki huokuu antamisen ja auttamisen iloa, Lamminmäki kiteyttää.

Vaikka OmaSäästöpankki on tämän vuoden aikana ollut myrskyn silmässä, niin Lamminmäen mukaan säätiö on vakaa ja eteenpäin katsova.

– Tällaisena aikana kaikki vain säästävät ja leikkaavat, joten on entistäkin tärkeämpää, että säätiö on olemassa. Meillä on tulossa muun muassa juhlarahasto nuorten urheilujoukkueille!

Töysän Säästöpankkisäätiön historiikki on saatavilla maksutta Alajärven OmaSäästöpankista tämän viikon ajan kaikille siitä kiinnostuneille.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliTalousarvioaloitteilla haetaan rahaa kotiseudun hankkeisiin
Seuraava artikkeliK-Rauta Alajärvellä 20-vuotishulinaa huutokauppaan huipentuen!