MTK-Etelä-Pohjanmaan liiton syyskokouksessa johtokuntaan valittiin jatkokaudelle Kaija Aro Kauhavalta sekä uutena Mikko Kraatari Lappajärveltä sekä Jaakko Järvenpää Karijoelta.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kävi kokousesitelmässään läpi kansallisia ja EU-tason asioita.
Brysselissä uusi komissio on asettumassa paikoilleen, ja odotukset sen suuntaan ovat MTK:lla kovat edellisen varsin haastavan kauden jälkeen. Sopii kuitenkin kysyä, onko Euroopalla kykyä reagoida vallitsevaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen, joka on täysin erilainen kuin viisi vuotta sitten.
Susiongelma noussut Brysselissä jopa hieman yllättäen isoksi kysymykseksi mm. tanskalaisten toimesta. Marttilan mukaan tie tulee kuitenkin oleman pitkä ja siksi kansallisesti on tehtävä määrätietoisesti töitä, jotta kannanhoidollinen metsästys saadaan liikkeelle. Valmistelu on ollut tähän mennessä valitettavan hidasta.
Suomussalmen raakkutapauksen jälkeen on mopo lähtenyt keulimaan ja alkusysäyksen siihen antoi Ympäristöministeri Mykkänen. Ainoastaan metsähallitus ei ole lähtenyt mukaan paniikkiin. Ns. harmaa suojelun tie on mahdoton.
MTK:n puheenjohtajan puheenvuoro kirvoitti kokousväessä paljon keskustelua. Energiaturpeen tulevaisuus ja sen myötä mm. kuivike ja kasvuturpeen tilanne huolestutti. Marttila totesi, että olemme todenneet turpeen ylivertaiset ominaisuudet kuivikkeena ja kasvualustana, miksi haluamme tutkia toiseksi parasta vaihtoehtoa.
Kauran toksiinit ja niiden mittauksiin kohdistuvat epäilykset nousivat myös esiin. MTK:n peltokasvivaliokunta on ottanut kantaa tilanteeseen ja vaatii siihen muutoksia. Pienillä näytteillä liian iso vaikutus.
Vasta julkaistut ravinnesuositukset tuntuivat kokousväestä sangen erikoisilta. Puheenjohtaja Marttila totesi, että esim. ympäristö- ja ilmastovaikutuksia mietittäessä on taidettu asiantuntijoiden sijaan kysyä googlelta.
Esimerkiksi suomalaisen naudanlihantuotannon päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin maailmalla yleisesti. Olisi tunnistettava kunkin maan ja alueen ruuantuotannolle otollisimmat kasvit ja tuotantotavat ja suosittava niitä. Ruotsissa linja on kovin eri, siellä halutaan ehdottomasti suosia oman maan tuotantoa.
Myös koululais- ja kuluttajatyö saivat laajan keskustelun aikaan. On tärkeää oppia ja tietää, mistä ja miten ruoka tulee ja MTK ja sen viestintä ovat tässä työssä avainasemassa.
Tuottajien järjestäytymisen tarve mm. tuottajaorganisaatioiden muodossa nousi esiin useammassakin puheenvuorossa.