Ravintola Suninsalmi Lehtimäellä sai viime keväänä uuden yrittäjän, kun Jonna Ojala palasi kotiseuduilleen yli 20 vuoden poissaolon jälkeen.
Jonna lähti Lehtimäeltä Jyväskylään opiskelemaan vain 16-vuotiaana ja ennen kotiseudulle paluutaan hän asui viimeksi Jalasjärvellä.
Ravintola-alan ammattilaisena hän oli päättänyt tarttua yrittäjyyteen Suninsalmella, kun keittiöön oli tarjolla avuksi niin ikään alan ammattilainen Antti Hyvärinen. Jonna kuvailee, että hän ajatteli saavansa yrittäjänä Suninsalmen ravintolasta leppoisan työmaan, jossa toivottavasti olisi sen verran tekemistä, että työt saataisiin hoidettua yhdessä Antin kanssa ja paikasta tulisi elanto molemmille.
Ravintola Suninsalmi sijaitsee kauniilla paikalla Ähtärinjärven pohjoispäässä ja ajatus sen suhteen on aina kaikilla ollut, että kunhan kaunista kesää riittää, niin Suninsalmella pystyy kesäaikana ravintolaa pyörittämään. Talvella taas… tuskinpa.
Toinen vahva olettamus on aina ollut, että kesäravintolaan poikkeava haluaa syödä pizzaa ja jos jokin muu ruoka pizzan lisäksi kiinnostaisi, niin burgerit.
Jonna ja Antti ajattelivat alusta lähtien toisin. Toki listalle pitää kuulua niin pizzojen kuin hampurilaistenkin, mutta niitä saa kaikkialta, joten tarjolla oli alusta alkaen myös muuta ruokaa.
Kaikissa annoksissa ohjenuorana on se, että ruoka valmistetaan keittiössä hyvistä raaka-aineista alusta loppuun itse. Se vaatii enemmän työtä kuin puolivalmisteiden käyttö, mutta tuo positiivisen yllätyksen lautaselle.
Avajaisia vietettiin pääsiäisenä ja heti avajaisviikonloppu osoitti, että ravintolan aukeamista oli todella odotettu. Asiakasvirta ei jäänyt pelkkiin avajaisiin, ja ajatus siitä, että työt tehtäisiin kahdestaan, sai väistyä varsin pian. Jo huhtikuussa työhön oli otettava mukaan myös ulkopuolista työvoimaa.
Kauden aikana työssä oli mukana 4-5 ulkopuolista työntekijää, eli todella pienellä porukalla mentiin asiakasmäärään nähden. Ensi kesää ajatellen tilanne on nyt parempi, sillä työssä on jo nyt yksi ulkopuolinen työntekijä ja lisää rekrytoidaan parhaillaan. Työtä on kesäksi tarjolla myös muutamalle alueen nuorelle, joten kiinnostuneiden kannattaa olla pian yhteydessä!
Hyvä ruoka menestyksen takana
Kesä oli Ravintola Suninsalmelle todellinen menestys, väkeä riitti myös silloin kun sää oli huonompi ja vaikka pizzat ja burgerit tekivät kauppansa, niin yhtä lailla tilattiin muitakin annoksia.
Menestyksen syykin selvisi pian: hyvä ruoka. – Minulla on keittiössä hyvä kokki, joten homma toimii ilman pitkiä odotusaikoja, Jonna toteaa.
Syksyn tullen kesäasukkaat lähtivät ja monet paikallisetkin varmasti olettivat, että ravintolan ovet menevät kiinni talveksi. Jonna ja Antti päättivät kuitenkin kokeilla riittäisikö asiakkaita myös talvikaudella, kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti.
– Loka-marraskuussa oli hiljaisempaa, sillä moni ei tuntunut edes tietävän, että meillä oli ovet auki. Pikkuhiljaa väki alkoi taas löytää tänne ja joulukuussa olikin jo vilkasta, sitä lisäsivät jouluruokailut, pikkujoulut ja erilaiset tilaisuudet. Iso menestys olivat myös meillä valmistetut jouluruuat, joita täältä myytiin asiakkaiden joulupöytiin.
Lopputulos olikin se, että ravintola Suninsalmi on avoinna läpi talven torstaista sunnuntaihin. Torstaisin ja perjantaisin päivällä on tarjolla lounas, joista on tullut todella suosittuja. Tulevaa kesää ajatellen pohditaankin nyt, tullaanko myös kesällä tarjoamaan lounasta, koska sille on selkeästi kysyntää.
Talvella Suninsalmen alueella riittää tekemistä, sillä ulkoa löytyy muun muassa vipukelkka ja kyläyhdistyksen kota makkaranpaistoon ja monena viikonloppuna on ollut katseltavaa ja ihmeteltävää siinäkin, kun pienkoneita on saapunut Ähtärinjärvelle, jossa niille on aurattuna kiitorata!
Jonna ja Antti ovat käyneet ravintolatoiminnan ohessa järjestämässä ruokapuolen erilaisiin muihinkin tilaisuuksiin paikan päälle ja näitä tilauksia toteutetaan mielellään jatkossakin.
Synttäriviikonloppu maaliskuun lopulla
Näillä näkymin ravintolan aukioloajat lisääntyvät jälleen huhtikuulla. Kesälle on tulossa tuttuja tapahtumia ja ravintolassa on varmasti välillä myös esiintyjiä.
Antti kehittelee ruokalistalle uusia maukkaita annoksia, joihin kaikki mahdollinen pyritään tekemään paikan päällä itse. Luvassa on ainakin uusia annoksia lähivesistön kalasta. Viime kesänä tarjolla oli muikkua, lohta ja kuhaa, joista muikku sai suuren suosion.
Tällä hetkellä listan uutuus on lammasburger, johon lammas tulee lähitilalta. Lammasta tullaan näkemään annoksissa jatkossa muutenkin, kuin burgereissa.
Ränkiviikolla 11.7. on suosittu lastentapahtuman ja myös Ränki-Rompe järjestetään ensi kesänä Sunisalmella. Suninaslmi Soi -tapahtuma on jälleen heinäkuun viimeisenä lauantaina.
Ravintolan 1-vuotissynttäreitä juhlitaan 29.3. alkavana viikonloppuna, jolloin on tarjolla jotain kivaa koko viikonlopun ajaksi ja Antti lupaa, että tarjolla on myös hyvää ruokaa!
Tuula Jokiaho