-1.1 C
Alajärvi
torstai 24.4.2025
MAINOS

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue selkeytti toimipisteiden ja palveluiden nimiä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on tehty toimipisteiden ja palveluiden nimien selkeyttämistyötä alkuvuodesta 2024 lähtien.

Tavoitteena on, että toimipisteistä ja palveluista käytetään selkeitä ja yhdenmukaisia nimiä koko hyvinvointialueella. Nimeämistyö on tässä vaiheessa koskenut pääasiassa perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita.

MAINOS

Hyvinvointialue siirtyy käyttämään uuden nimeämisohjeen mukaisia nimiä viestinnässään kevään ja kesän 2025 aikana. Suurimmat muutokset koskevat entisten kuntayhtymien nimiä ja sote-keskusten nimiä.

Vanhojen kuntayhtymien nimiä (Kaksineuvoinen, Suupohja, JIK, Järvi-Pohjanmaa) ei enää käytetä. Niiden sijaan käytetään paikkakunnan/paikkakuntien nimiä.

Sote-keskukset ovat jatkossa sosiaali- ja terveyskeskuksia ja sote-asemat ovat sosiaali- ja terveysasemia.

Uusi nimeämisohje sisältää myös yleisiä linjauksia selkeään ja ymmärrettävään kielenkäyttöön. Hyvinvointialueen palveluista tai toimipisteistä ei käytetä lyhenteitä, sillä kaikki asiakkaat eivät niitä välttämättä ymmärrä.

Toimipisteistä tai rakennuksista ei tule myöskään käyttää muita, kuin itse palveluun viittaavia nimiä. Tästä syystä esimerkiksi Aallokko-nimestä luovuttiin, ja toimipisteestä käytetään nykyisin nimeä Seinäjoen perhekeskus.

Nimeämistyön taustalla on hyvinvointialuelakiin kirjattu vaatimus selkeästä ja ymmärrettävästä kielestä, sekä yleisiä hyvän nimeämisen periaatteita.

– Tuttu ja konkreettinen nimi, kuten hammashoitola, on usein asiakkaalle selkein. Nimien tulee olla myös käännettävissä muille kielille, minkä vuoksi esimerkiksi sote-keskus on ongelmallinen termi, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen viestintäpäällikkö Henna Niemi selventää.

Hyvinvointialue selkeytti jo viime vuonna digitaalisiin palveluihin liittyvää sanastoa. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun hyvinvointialueen digitaalista asiointipalvelua OmaEP:tä otettiin käyttöön.

– Digitaaliset palvelut ovat vielä suhteellisen tuore ilmiö, eikä sanasto ole vakiintunut. Asiakkaalle voi olla hämmentävää, kun puhutaan sekaisin digistä, sähköisestä ja etästä, Niemi havainnollistaa.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue muodostui aikanaan useiden eri kuntayhtymien ja kuntien sosiaali- ja terveyspalveluista, ja niiden nimeämiskäytännöt vaihtelivat. Nimien selkeyttämiseksi tehty työ on yksi askel kohti yhtenäisempää hyvinvointialuetta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät