Lauantaina 10. lokakuuta vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Suomessa päivää voi juhlistaa lataamalla upouuden elinluovutuskortti-sovelluksen puhelimeensa. Sen avulla myös oman tahdon kertominen läheisille on entistä helpompaa.
Suomalaisista 85 prosenttia suhtautuu myönteisesti elinluovutukseen, mutta vain joka neljäs on allekirjoittanut elinluovutuskortin (Gallupkysely 2015, Munuais- ja maksaliitto). Jos paperikortin hankkiminen ja lompakkoon laittaminen tuntui liian vaivalloiselta, voi kortin tehdä nyt myös älypuhelimeen. Ensimmäisen viikon aikana Android- ja Windows Phone- puhelimiin julkaistua sovellusta on ladattu jo tuhansia kertoja. Myös iPhone-sovellus on saatavilla nyt iStoressa.
– Uudella mobiilisovelluksesta tiedon voi helposti lähettää perheelleen tekstiviestillä, sähköpostilla tai soittamalla. Kavereita voi innostaa mukaan jakamalla oman korttinsa Instagramiin tai lähettämällä tiedon Whatsapp-viestillä, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen, vaikka lain mukaan jokainen onkin elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut.
– Kortti kertoo oman tahdon selkeästi, myös läheisille. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata, Inomaa jatkaa.
Elinluovutuskortin allekirjoittavan ei tarvitse itse arvioida, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutukselle ei ole myöskään ikärajaa.
Elinluovutuskorttia on jaettua Suomessa jo 40 vuotta. Munuais- ja maksaliitto alkoi jakaa elinluovutustestamenttia vuonna 1975. Vuonna 1995 nimi muuttui elinluovutuskortiksi, kun tiedotusta alettiin tehdä järjestöjen yhteistyönä.
Miten elinluovutuskortti tehdään?
Elinluovutuskampanjassa www.elinluovutuskortti.fi Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola, toimittaja Kirsi Alm-Siira, Jokereiden pakki Ossi Väänänen ja räppärit Karri Koira ja Särre näyttävät, miten helppoa elinluovutuskortin tekeminen on.
Maria Veitola kertoo, että hänen elinluovutuskorttinsa on nyt mobiilissa, niin se ei joudu enää pesukoneeseen.
– Elinluovutuskortti on käytännöllinen väline puhua vaikeista asioista, jotka täytyy käydä kuitenkin läpi jossain vaiheessa, Maria Veitola sanoo.
– Elinluovutuskortissa on kyse vähän samasta kuin henkivakuutuksesta tai testamentista. Kun sen kerralla puhuu läheisten kanssa, aiheeseen ei tarvitse enää palata, Kirsi Alm-Siira pohtii.
Elinluovutuskortin voi tilata myös paperisena ilmaiseksi postissa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Paperiseen elinluovutuskorttiin täytetään oma nimi ja kortti laitetaan lompakkoon. Sovellus säilyy kortin muistissa, kun siihen on kirjoittanut nimensä. Tärkeää on aina muistaa kertoa oma tahto läheisille.
– Ajan jättäessä elinvoimaisesta ihmisestä ja sielun jatkaessa eteenpäin, voi pelastaa jonkun hengen tekemällä viimeisen hyvän työn antamalla jo taakseen jääneen ruumiin tarvitsevien käyttöön, Ossi Väänänen sanoo.
Kaverit voi kutsua mukaan viettämään Euroopan elinsiirtopäivää ja tekemään hyvää jakamalla elinluovutuskortti-selfien Instagramiin hahstagilla #elinluovutuskortti.
Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?
– Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.
Elinluovutuskortti netissä
www.elinluovutuskortti.fi
www.facebook.com/kyllaelinluovutukselle
www.instagram.com/elinluovutuskortti
#elinluovutuskortti
Kuvassa esiintyvät Maria Veitola, Kirsi Alm-Siira, Ossi Väänänen sekä Karri Koira ja Särre.